Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Финансовият министър на САЩ пристигна на необявено посещение в Украйна

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън пристигна на необявено предварително посещение в Украйна, за да потвърди американската подкрепа за Киев във войната с Русия, предаде Ройтерс.

Йелън се срещна с президента Володимир Зеленски и други важни правителствени представители само дни след първата годишнина от началото на войната и повтори уверенията, дадени миналата седмица от президента Джо Байдън в Киев.

“Америка ще подкрепя Украйна, колкото време е нужно”, каза Йелън пред украинския премиер Денис Шмигал.

Джанет Йелън поднася цветя в Киев, снимка: AP

Той от своя страна заяви, че двамата са обсъдили затягането на американските санкции срещу Русия, както и “изземването на замразените руски активи и използването им за нуждите на възстановяването на Украйна”.

Но Йелън заяви пред репортери по време на телефонен брифинг, че все още има значителни правни пречки пред пълното изземване на замразените от санкциите активи на руската централна банка в размер на 300 милиарда долара.

Йелън обяви и предоставянето на първите 1,25 млрд. долара от поредния транш финансово-икономическа помощ от Вашингтон за Украйна на стойност 9,9 млрд. долара.

Американското министерство на финансите съобщи, че по време на срещата си със Зеленски Йелън го е похвалила за “водачеството и решимостта пред лицето на незаконната и непровокирана война на Русия”.

Джанет Йелън, снимка: AP

Ведомството допълва, че в разговора Йелън е приветствала и действията на украинския президент за подобряване на административното управление на Украйна и борба с корупцията – мерки, необходими като гаранция, че американската икономическа помощ ще бъде изразходвана отговорно.

Министерството на финансите на САЩ съобщи и че Йелън е подкрепила пред украинския министър на финансите Сергий Марченко изпълнението до края на март на “напълно финансирана и с подходящи условия” програма за Украйна с Международния валутен фонд. Тя е похвалила работата на Марченко за стабилизиране на украинската икономиката и “поддържането на фокуса върху икономическите реформи на фона на руската непровокирана и брутална война”. Йелън също така е изразила подкрепа за създаването на междуведомствена донорска координационна платформа за Украйна, която да помогне на страната да посрещне нуждите от възстановяване в краткосрочен план и от бъдещо възстановяване заедно с международните партньори.

Още от Built.bg:  Джулиан Асандж ще бъде освободен след 14-годишна съдебна драма

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам