Бюлетин

Фините прахови частици над Гърция надвишиха десет пъти нормата заради пожарите

Микрочастици десет пъти над нормата бяха отчетени във въздуха в Гърция в резултат на бушуващите в страната горски пожари, съобщи гръцкият в. „Катимерини“.

От големите пожари в префектурите Еврос, Беотия, Евбея (Евия) и Атика вчера са отчетени високи концентрации на фини прахови частици дори на стотици километри от фронтовете на огъня, заяви директорът на Института за изследвания и устойчиво развитие Никос Михалопулос.

„Северноизточните ветрове пренасят дима от Александруполис чак до островите в Йонийско море“, обясни директорът пред „Катимерини“.

Снимка: AP

Михалопулос отбеляза, че измерванията са ударили червената линия в „триъгълника“ Арта-Янина-Трикала в Западна и Централна Гърция, както и в полуостров Пелопонес.

От сателитна снимка на METEOSAT-11 на Националната обсерватория в Атина се вижда как димът от пожара в района на Еврос в Североизточна Гърция достига 950 км на югозапад, покривайки близо 80 процента от територията на Гърция.

„Това е едно от най-впечатляващите разпространения на дим, които сме виждали през последните години, като се има предвид голямата площ, която обхвана“, заяви пред вестника директорът на Националната обсерватория в Атина Костас Лагувардос.

Снимка: AP

Вчера преди обяд в Александруполис фините прахови частици достигнаха до 106 микрограма на куб.м на часова база. Световната здравна организация счита за безопасна 24-часова средна стойност от 10 микрограма на куб.м., посочва “Катимерини”. В Арта следобед регистрираните стойности бяха 111 микрограма, а в Янина 80 микрограма – стойности, характеризирани като изключително лоши.

Три пъти над нормата за микрочастици бяха регистрирани и в Патра и Нафплио в Пелопонес.

Михалопулос характеризира ситуацията в Атика като умерена, но посочи, че тя може да се влоши в зависимост от ветровете.

Още от Built.bg:  34 години от деня, в който падна Берлинската стена

Той предупреди всички граждани да проявят специално внимание при излагането на такива концентрации на фини прахови частици.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам