Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Финландия се присъедини към НАТО, знамето на държавата бе издигнато пред централата на Алианса

Финландия стана днес 31-та страна от НАТО, след като финландският външен министър Пека Хависто връчи съответните документи на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в присъствието на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Пред централата на алианса в Брюксел на тържествена церемония бе издигнато финландското знаме, редом със знамената на останалите страни от организацията. От днес финландското знаме се издига и пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия), както и пред съюзническото командване в Норфолк (Вирджиния, САЩ).

Днес е исторически ден, който показва, че всеки народ има право да избере пътя си и че вратите на НАТО остават отворени – това не може да се промени със заплахи  и принуда, заяви по този повод Столтенберг. НАТО е съюз на свободата, демокрацията и върховенството на закона, създаден като щит срещу агресията и продължава да изпълнява тази задача, добави той.

Снимка: AP

Войната се завърна в Европа и Финландия реши да се присъедини към най-успешния алианс в света. Това беше най-бързия процес на присъединяване в историята на пакта. През юни миналата година всички държави от алианса се съгласиха да поканим Финландия и Швеция. Очаквам да приветстваме Швеция възможно най-скоро, посочи генералният секретар.

Не искаме други да казват какво можем и трябва да направим, отбеляза финландският президент Саули Нинистьо. Той посочи, че Русия се опитва да изгради своя сфера на влияние, от която Финландия не желае да бъде част.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам