Бюлетин

Флоренция забрани отдаването на още имоти за краткосрочен наем през платформи като “Airbnb”

Флоренция, една от най-популярните туристически дестинации в Италия, забрани отдаването на още имоти за краткосрочен наем през платформи като “Еърбиенби” (Airbnb) в историческия си център в опит да осигури повече жилищна площ на постоянните си жители, предаде Ройтерс.

Новите правила предвиждат и три години данъчни отстъпки за наемодателите, които прекратят отдаването на имотите си на туристи и преминат към дългосрочни наеми.

Кметът на Флоренция Дарио Нардела заяви, че градът е решил да действа на местно ниво, тъй като опитите на правителството да регулира сектора са разочароващи и неубедителни.

“През 2016 г. около 6000 апартамента бяха включени в списъците на “Еърбиенби” в града, днес те са вече 14 378″, заяви той и допълни, че за този период цената на обикновените наеми се е покачила с 42 на сто. Само от началото на годината поскъпването е с 15,1 на сто, изтъкна Нардела. “Същевременно 40-те хиляди флорентинци, които живеят в центъра, се оплакват, че изведнъж се е оказало, че живеят в апарт хотели”, добави кметът, който е член на Демократическата партия, част от опозицията на национално ниво.

Марко Стела, регионален координатор на партия “Форца Италия”, която е част от управляващата коалиция, обаче обяви, че ще обжалва решението на Флоренция пред административния съд.

Според Лоренцо Фаньони, президент на Асоциацията на управителите на имоти в Италия, новите правила са “напълно сгрешени и вървят срещу либерализма на пазара”.

Правителството на Италия работи върху законопроект, който според медийни информации, ще наложи изискването за минимален престой от две нощувки в историческите центрове на градовете, където има струпване на туристи. В същото време всеки имот, предвиден за отдаване под наем на туристи, ще има национален идентификационен код, за да може да се следи и регулира запълняемоста му. Тези, които не спазват правилата, рискуват глоба до 5000 евро.

Още от Built.bg:  Проектобюджет 2024: какво предвижда той

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам