Бюлетин

“Фолксваген” навлиза на пазара за търговия с електроенергия

“Фолксваген” (Volkswagen) е открил нов начин за употреба на старите батерии на електрическите автомобили, като от компанията са предприели действия за навлизане на пазара за търговия с електроенергия, предаде ДПА.

Компанията е започнала да търгува на германския пазар на Европейската борса за електроенергия “Епекс спот” (Epex Spot).

В новия “ПауърСентър” (PowerCenter) на “Фолксваген” в германския град Касел , изхвърлените батерии от електрически превозни средства ще бъдат използвани за временно съхраняване на електроенергия за търговия на борсата. Това съобщи “Ели” (Elli) подразделението за зарядни мрежи на “Фолксваген”.

Първоначално в пилотния проект ще бъдат използвани 28 батерийни системи и 38 модулни клетки от малки автомобили (E-Up).

Когато цените на електроенергията са ниски и има достатъчно електроенергия от вятърни и соларни източници, те ще съхраняват временно електроенергия от мрежата.

Когато цените са високи, а предлагането е оскъдно, електроенергията ще бъде върната в мрежата.

Снимка: БТА

“Фолксваген” е първата автомобилна компания, която навлиза на пазара за търговия с електроенергия в Германия, според “Епекс”.

Компанията иска да “разработва нови, високодоходни бизнес модели” и да подпомага за стабилизирането на електропреносната мрежа, заяви главният изпълнителен директор на  “Ели” Джовани Палацо.

Междинното съхранение на възобновяема енергия се смята за важна предпоставка за прехода към зелена енергия. Други автомобилостроители вече използват употребявани автомобили за стационарно съхранение на електроенергия.

През 2017 година Бе Ем Ве (BMW) пусна в експлоатация така наречената ферма за съхранение в Лайпциг с до 700 литиево-йонни батерии за модел ай3 (i3) за временно съхранение на електроенергия от четири от собствените й вятърни турбини.

От края на 2021 година “Ауди” (Audi), който е собственост на “Фолксваген”, използва литиево-йонни батерии за тестови превозни средства в станциите си за бързо зареждане, наречени “Чарджинг хъб” (Charging Hub)

Още от Built.bg:  Над 221 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост - за саниране и мерки за енергийна ефективност

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам