Бюлетин

“Фолксваген” с първи завод за батерии за електрически автомобили в Европа

“Фолксваген” (Volkswagen Group) започва да строи първия си завод за батерии за електрически автомобили в Европа и се очаква да бъде последван и от други, предаде ДПА.

Водещият германски автомобилостроител възнамерява да наеме до 20 000 души в Европа в нова компания за батерии “ПауърКо” (PowerCo) и разглежда възможността да открие заводи и в Северна Америка, съобщи днес компанията.

Очакванията са “ПауърКо” да генерира над 20 милиарда евро (20,3 милиарда долара) от годишни продажби до 2030 г., информира автомобилостроителят, след като стартира официално строителството на завода за батерии в Залцгитер, Централна Германия.

Снимка: AP

Според данни на работническия съвет около 5000 работни места ще бъдат създадени в града в провинция Долна Саксония, където за “Фолксваген” вече работят почти 7000 души във вече съществуващия завод за двигатели.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц и премиерът на провинция Долна Саксония Щефан Вайл присъстваха на първата копка за новия завод.

“ПауърКо” ще ръководи по-голямата част от бизнеса с батерии на „Фолксваген“, включително цялата верига на стойността от закупуването на суровини до производството и рециклирането.

Новият завод ще започне производството на батерии за превозни средства за масовия пазар през 2025 г., тъй като производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене ще се прекратява постепенно в дългосрочен план.

Заводът в Залцгитер би трябвало да може да произвежда батерии за половин милион електрически автомобили годишно. Другите заводи, които се планира да бъдат построени в Европа, ще имат подобни цели.

Наред със Залцгитер “ПауърКо” е избрал северния шведски град Шелефтьо и Валенсия в Испания за новите заводи. Все още не е взето решение за останалите локации.

Още от Built.bg:  Кметът на Царево: Веднага трябва да започне укрепването на стената на язовир „Потурнашки“

Германската компания обмисля и заводи за батерии в Северна Америка и работи с производителя на батерии “Гоушън” (Gotion) в Китай.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам