Бюлетин

Фон дер Лайен: Европа трябва да работи заедно по газовата криза

Европейските страни, които не са зависими от руския газ, трябва да покажат солидарност с онези, които са принудени да полагат усилия за съхранение заради надвисналото спиране на горивото, твърди председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

“Дори държави членки, които почти не купуват руски газ, не могат да избегнат ефекта от потенциално спиране на доставките на нашия вътрешен пазар”, каза Фон дер Лайен пред германската агенция преди насрочената за утре извънредна среща на енергийните министри на ЕС.

Икономиките на ЕС са тясно преплетени, каза тя, подчертавайки, че газова криза ще засегне всяка страна членка под една или друга форма.

“Ето защо е важно всички държави членки да ограничат търсенето, всички да съхраняват повече и да споделят с онези членове, които са по-засегнати”, подчерта Фон дер Лайен.

Коментарите идват на фона на критиките, изразени и от Испания, и от Португалия, относно предложения от ЕК план за извънредни ситуации с газа. Португалското правителство нарече плана “несъстоятелен” и каза, че потреблението на газ е “абсолютна необходимост”.

По-конкретно, Брюксел призовава всички държави от ЕС доброволно да намалят потреблението си на газ с най-малко 15 на сто между 1 август и 31 март, като същевременно се дава възможност да бъдат разпоредени допълнителни ограничения на разходването на гориво в случай на сериозна газова криза.

Въпреки отпора от някои страни Фон дер Лайен изрази увереност, че предложенията в крайна сметка ще получат одобрение.

“Сигурна съм, че енергийните министри . . . осъзнават отговорността си”, каза тя и допълни, че ЕС трябва да изгради “предпазна мрежа”, за да преведе всички безопасно през следващите две зими.

Още от Built.bg:  Вестник "Велт": България - страната, която тайно спаси Украйна
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам