Бюлетин

Фон дер Лайен: Санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат трайни, ще има опити да бъдем разединени

Санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат трайни. Време е да бъдем решителни и да не се отпускаме – това трябва да бъде ясно, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч за състоянието на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург.

Тя добави, че същото важи за европейската финансова подкрепа за Украйна. По нейните думи Европа досега е осигурила 19 милиарда евро, без в тази сума да се включва военната подкрепа за украинската страна.

Предстоят ни нелеки времена, ще бъдем поставени пред изпитание, ще има опити да бъдем разединени, предупреди председателят на ЕК. По нейните думи Русия е предприела война не само срещу Украйна, а и срещу енергетиката и икономиката на ЕС, срещу европейските ценности и бъдеще. Убедена съм, че с необходимата смелост и съпричастие (руският президент Владимир) Путин ще се провали и Европа ще надделее. Европейската подкрепа за Украйна ще остане непоклатима, заяви Фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен. снимка: AP

Една от поуките от войната в Украйна е, че трябваше да се вслушаме в онези, които познават Путин – руските журналисти, които говориха за престъпленията и платиха цената за това. Трябваше да чуем опозицията в Беларус, гласовете в Полша и Балтийските държави, страните от Централна и Източна Европа – от години ни казваха, че Путин няма да се спре, посочи тя.

Фон дер Лайен предложи ЕС да осигури 100 милиона евро за възстановяването на украинските училища, разрушени от руския обстрел, да отпадне роумингът с Украйна и страната да получи безпрепятствен достъп до европейския единен пазар.

Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски Олена Зеленска присъства на днешното заседание на ЕП. Повечето еврокомисари преди началото на речта на Фон дер Лайен пристигнаха в пленарната зала облечени в цветовете на украинското знаме или с поставени двуцветни жълто-сини ленти на реверите като знак на съпричастие с Украйна.

Снимка: AP

Малко по-късно Урсула фон дер Лайен обяви, че днес ще пътува до Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Тя уточни, че разговорът ще засегне европейската подкрепа за Украйна. По нейните думи досега Европа е предоставила на Украйна над 19 милиарда евро финансова помощ, без тази сума да отчита осигурената военна подкрепа.

Възстановяването на Украйна ще изисква огромни ресурси, затова не само ще оказваме подкрепа с финансиране, но и ще дадем възможност на страната да се възползва максимално от своя потенциал, посочи председателят на ЕК пред евродепутатите в годишната си реч за състоянието на ЕС. Тя настоя ЕС да насочи силата на единния пазар, за да помогне за ускоряването на растежа и създаването на възможности в Украйна. По нейните думи предстои да бъде осигурен двустранен безпрепятствен пазарен достъп – за украински стоки в ЕС и за европейското производство в Украйна.

Фон дер Лайен посочи, че от март Украйна изнася ток за ЕС след свързването на електропреносните мрежи. Тя настоя взаимноизгодната търговия да се разшири значително. По нейните думи, след като временно отпаднаха вносните мита за украински изделия, сега е ред на премахването на роуминга.

Нашият единен пазар е сред най-големите успехи на Европа. Време е да го превърнем в успешно начинание и за нашите украински приятели. Затова отивам днес в Киев, за да обсъдя подробно тези въпроси с президента Зеленски, обобщи председателят на ЕК.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам