Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Фон дер Лайен: Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена

Кореспондент на БТА – Николай Желязков/ Снимка: AP

Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч пред Европейския парламент в Страсбург. Опасността от война не трябва да се преувеличава, но е необходимо да бъдем подготвени, призова тя.

Време е да обсъдим възможността да използваме приходите от запорираното руско имущество за съвместно осигуряване на военно оборудване за Украйна. Независимо дали имаме подкрепа от нашите партньори, не можем да оставим Русия да спечели, настоя председателят на ЕК.

Залозите са големи – нашата свобода и нашият напредък. Путин използва мира, за да се подготви за война. Европа трябва спешно да се събуди, призова Фон дер Лайен. Много европейски илюзии бяха разбити – че мирът е постоянен, че Путин ще предпочете икономическия напредък пред разрушаването на Украйна, че Европа прави достатъчно за сигурността. Няма място за повече илюзии, каза Фон дер Лайен.

В същността си европейският суверенитет е в това да носим отговорност за себе си, за важното за нас, за способността и волята ни да защитаваме сами своите интереси и ценности. Обновяването на европейските въоръжени сили е спешен въпрос, добави тя.

Фон дер Лайен съобщи, че в следващите седмици ЕК ще представи предложения за разгръщане на европейското военно производство, така че със съвместни обществени поръчки да се осигуряват боеприпаси и техника. В Киев ще бъде открит офис за отбранителни иновации, допълни тя и призова частният сектор да подкрепи усилията в областта на военното производство. Председателят на ЕК заяви, че подкрепя предложението в следващата комисия да има еврокомисар по отбраната.

Още от Built.bg:  Служебният министър на енергетиката обсъди в САЩ развитието на ядрените мощности в България

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам