Бюлетин

Фондът за справедлив преход ще инвестира 1,3 млрд. евро в Стара Загора, Перник и Кюстендил

Фондът за справедлив преход ще инвестира 1,3 млрд. евро в трите допустими района-Стара Загора, Перник и Кюстендил. В Програмата за развитие на регионите ще бъде включен отделен приоритет с финансиране по линия на този фонд. Подкрепа по него ще получават мерки и инвестиции по одобрените териториални планове за справедлив преход на допустимите региони.

Това обясни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова. Тя участва в семинара „Предизвикателства и възможности пред област Стара Загора, произтичащи от Националния план за възстановяване и устойчивост“. Участие взеха областният управител проф. Наско Василев, зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова, Радослав Рибарски, председател на Комисията по енергетика, депутати от Старозагорския регион, зам. областните управители, представители на общини, бизнес и научни организации и др.

Регионът на Стара Загора има потенциал да привлича инвестиции в областта на високите технологии и новите индустрии, както и да се превърне в център за научни изследвания за процеса на декарбонизация, коментира Иванова. Тя представи и напредъка по разработването на териториалните планове за справедлив преход. Очаква се Старозагорска област като един от засегнатите райони да получи и най-голям ресурс от Фонда за справедлив преход.

Снимка: МРРБ

Ще се финансират дейности, насочени към преодоляване на икономически, социални и екологични последици от прехода към климатична неутралност. Мерките ще се фокусират върху малки и средни предприятия, микропредприятия и стартиращи предприятия, водещи до икономическа диверсификация. Ще се подкрепя модернизацията на съществуващите и създаване на нови фирми, включително чрез бизнес инкубатори и консултантски услуги, водещи до създаване на работни места.

Заместник-регионалният министър представи и проекта за енергийно обновяване на жилищните сгради, който ще се финансира от Националния план за възстановяване и устойчивост. „Близо 1,4 млрд. лв. ще бъдат вложени в мерки за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. За разлика от предишната програма, сега има по-високи енергийни изисквания – жилищата трябва да постигнат енергиен клас „B” и да пестят минимум 30% от енергията“, обясни зам.-министърът. Прогнозите са с финансирането да бъдат обновени многофамилни жилища с разгъната застроена площ над 3,6 млн. кв. м. Всички сдружения на собствениците ще трябва да изготвят за своя сметка технически паспорт и енергийно обследване  на сградите.

Още от Built.bg:  Какъв е потенциалът на България за развиване на "зелена индустрия"

Иванова допълни, че за улеснение на хората се правят две ключови реформи. Първата е създаване на звена на принципа „обслужване на едно гише“ в страната. Те ще улеснят изпълнението на проектите от началото до край. Другите целят да разрешат пречките в инвестициите за енергийна ефективност в  многофамилните жилищни сгради, като се улесни вземането на решения от собствениците на самостоятелни обекти и да регламентира професионалното управление на етажната собственост.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам