Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Форсирахме ли форсмажора?

Идеята за обявяване на форсмажор не среща подкрепа от мнозинството политически сили в Народното събрание, показа журналистическа анкета в кулоарите на парламента.

Вчера вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова съобщи, че нейното ведомство ще внесе предложение в Министерския съвет за обявяване на форсмажор във връзка с войната в Украйна. То ще важи със задна дата – от 24 февруари, и ще се отнася за всички сектори в българската икономика. Нинова обясни, че обявяването на форсмажор е поискано от почти всички браншове на икономиката и би помогнало най-много на експортно ориентираните фирми, като ще им позволи да предоговорят различни клаузи в договорите си.

От “Продължаваме Промяната” обявиха решението за форсмажор като не най-удачното, от “Демократична България” твърдо му се противопоставят, а “Има такъв народ” обясниха, че Корнелия Нинова е предложила, но решението ще е на правителството.

Днес на два пъти от ПГ ГЕРБ-СДС поискаха премиерът Кирил Петков да дойде в пленарната зала и да обясни дали наистина е обмисляно въвеждане на форсмажор.

Снимка: БТА

Кирил Петков да обясни пред парламента как Корнелия Нинова изземва функцията му на премиер и диктува не само дневния ред на обществото, на Министерския съвет, но и на Народното събрание, заяви по-късно през деня на брифинг председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в присъствието на всички депутати от групата.

Председателят на българския парламент вече се е превърнал в параван, зад който се крие “безпомощният министър-председател, който очевидно не управлява процеси, не лидира ситуации и няма отговори. Въпросът къде е Кирил Петков, тежи с още по-голяма сила и при факта, че насроченото за днес заседание на Министерския съвет беше отменено. Няма го в НС, няма го в МС”, отбеляза Десислава Атанасова.

Още от Built.bg:  Кметът на София: Нашият ангажимент е до края на мандата ни да има поне един работещ лифт

 

Снимка: БТА

Днес министър-председателят Кирил Петков изпусна един шанс, който му дадохме – да дойде в парламента и да обясни за какво става дума, защото само новината за форсмажор към момента носи реална щета за стопанския живот на страната, на свой ред коментира Томислав Дончев. По думите му, има универсален перманентен провал от началото на мандата до днес – неспособността на правителството да гарантира минимална доза сигурност и яснота както на българския бизнес, така и на българските граждани.

Решението за евентуално обявяване на форсмажор не е най-доброто, не е най-удачното решение на тази ситуация, според Александър Ракшиев от ПГ “Продължаваме Промяната”(ПП). Той уточни, че от ПП са запознати с идеята, но към момента официално не е постъпвало предложение.

Със сигурност това е едно решение, на което трябва да му се отдели допълнително време, и да се вникне в него какви са всички възможни рискове, които биха произлезли, посочи депутатът. Трябва да видим какво би било конкретното предложение на вицепремиера, обясни Ракшиев.

От една страна аргументът, че така фирмите ще избегнат плащането на неустойки звучи добре, но наистина трябва да се преценят рисковете за отсрещната страна, смята той. Според него не е отделено достатъчно време, за да се прецени от всички страни. Не съм сигурен от правна гледна точка дали са положени всички усилия да се види дали е издържано, добави още народният представител.

Снимка: БТА

Очевидно, посочи председателят на ПГ “Демократична България”(ДБ) Христо Иванов, има проблем с разплащането на фирмите, но знаем, че в Министерството на финансите се разработват мерки в това отношение. От тази гледна точка такава радикална мярка, която нито е обсъдена, нито ние я намираме за обоснована, не е нещо, което е уместно на този етап, и ние й се противопоставяме, подчерта той. И обясни, че има други инструменти, които са “по-несъздаващи стрес”. Фактически, обявяването на такъв тип радикални мерки – без обсъждане, без внимателна преценка на цялостното въздействие, създава усещане за напрежение, което в този момент не ни трябва, смята Христо Иванов. Той уточни, че мярката не е обсъждана с ДБ.

Още от Built.bg:  Германският строителен сектор пред протест

“Корнелия го е предложила, Министерският съвет ще се събере и ще излезе с решение, така че да поизчакаме просто”, коментира председателят на ПГ “Има такъв народ” Тошко Йорданов. По думите му, всеки има право да предлага каквото смята за правилно, друг е въпросът след това какво ще реши съответният орган. Министрите имат свобода, това не е предложение на политическа партия, уточни Йорданов. Какво ще реши Министерският съвет ще видим, допълни той.

От “БСП за България” поискаха Нинова да бъде изслушана в икономическата комисия на парламента следващата сряда (23 март) във връзка с намерението за обявяване на форсмажор. От Министерството на икономиката в съобщение до медиите припомниха мотивите на работодателите да поискат на 8 март от правителството обявяване на форсмажор. ДПС също реагира на анонса за форсмажор и внесе искане за изслушване на вицепремиера Корнелия Нинова.

Ние не знаем какво включва терминът “форсмажор”, юристите не можаха да кажат, тъй като в нашето законодателство няма легална дефиниция за това, за тези обстоятелства, аргументира се заместник-председателят на парламентарната група Йордан Цонев. Затова ДПС също искат Нинова да дойде в Народното събрание и да обясни.

ДПС ще подкрепи всяка инициатива, която е в полза на бизнеса и хората в ситуация на ценови, инфлационен шок и другите кризи, увери Цонев. Но, докато не си изясним какво означава форсмажор, не можем да вземем становище, защото, ако означава блокиране на всички договори в държавата, трябва да се каже какви са последиците за бизнеса, за хората, подчерта зам.-председателят на ПГ ДПС. Т.е. едно такова предложение иска системно разяснение, за да имаме ясна позиция, заключи Йордан Цонев.

Още от Built.bg:  Съединените щати ще помагат при строежа на нови ПАВЕЦ и ремонта на "Чаира"
Снимка: БТА

Форсмажорът в случая не е добро решение за икономиката, не е политически обосновано решение, коментира председателят на “Възраждане” Костадин Костадинов пред журналисти в парламента. Това, което предлага г-жа Нинова, е нещо отчаяно, което няма по никакъв начин да помогне на икономиката, смята той. Костадинов добави, че правителството би трябвало да поеме отговорността за действията си, “знаейки какво ще стане, налагайки санкции, и сега в момента да търси други решения”. Имаме държавен резерв, нека да търсят резерва там, посъветва той.

Според Костадинов сега големият въпрос е защо трябва да се търсят някакви форсмажорни средства и обстоятелства, след като би трябвало да се помисли как да възстановим собствения си индустриален потенциал. Ако толкова се търси начин да се помогне на стоманодобивната индустрия, нека да се отвори отново, да кажем, мангановата мина край Църква или Оброчище в Балчишко, предложи той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам