Бюлетин

Франк Рубио се завърна на Земята

Снимка: AP

Астронавтът на НАСА Франк Рубио, който постави рекорд за най-дълго пребиваване на Международната космическа станция (МКС) в рамките на една мисия, се завърна на Земята, усещайки гравитацията на планетата за първи път от повече от година.

Рубио и двамата му руски колеги – космонавтите на Роскосмос Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, които също поставиха рекорд за продължителен престой на МКС, по-рано през седмицата кацнаха в степите на Казахстан с руската капсула “Союз МС-23”.

Снимка: NASA via AP

Завръщането на екипажа отбеляза края на едно дълго и неочаквано пътуване за Франсиско Карлос “Франк” Рубио. Астронавтът на НАСА трябваше да прекара само шест месеца на борда на орбиталното съоръжение.

Вместо това Рубио остана общо 371 дни в космоса, след като космическият кораб “Союз МС-22”, с който пристигна на МКС заедно с Прокопиев и Петелин, претърпя авария през декември миналата година.

Снимка: NASA via AP

С престоя си Франк Рубио постави рекорд за най-продължителна космическа мисия на американски астронавт. Той също така стана първият американец, прекарал цяла календарна година в орбита. Рубио подобри постижението на сънародника си Марк Ванде Хей, който през 2021 – 2022 г. работи на МКС 355 дена.

Снимка: NASA via AP

Мисията беше белязана и от други “премиери”  за Рубио – това беше първото му пътуване в космоса, след като през 2017 г. стана част от екипа от астронавти на НАСА. Той освен това става първият астронавт от астронавт от салвадорски произход, пребивавал в ниска околоземна орбита.

Снимка: Roscosmos space corporation via AP

“Хубаво е да съм си у дома”, каза 47-годишният Франк Рубио, след като беше изваден от капсулата.

Рубио каза на пресконференция миналата седмица, че никога не би се съгласил да прекара цяла година в космоса, ако го бяха попитали в началото, защото е пропуснал важни семейни събития.

Още от Built.bg:  Библиотеката в Бургас е най-красивата в Европа

“Ако знаех, че ще ги пропусна, просто щях да кажа: “Благодаря, но не, благодаря”, споделя Рубио, който е баща на четири деца.

В интервю миналата седмица астронавтът благодари на семейството си, казвайки, че тяхната устойчивост и сила са му помогнали да премине през тази мисия.

От изстрелването им от Казахстан през септември миналата година до завръщането им на Земята след най-дългата мисия в историята на МКС, Франк Рубио, Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин са навъртели 253 милиона километра и са обиколили Земята близо 6000 пъти.

По време на едногодишния им престой на МКС са извършени 19 корекции на орбитата й с помощта на двигателите на руския космически кораб. За това време екипажът на орбиталната станция прие 15 космически кораба, включително четири товарни кораба “Прогрес МС”.

Рубио, Прокопиев и Петелин отбелязаха историческо постижение за продължително пребиваване на МКС, но рекордът за най-дълъг престой в космоса принадлежи на руснака Валерий Поляков, който през 1994-1995 г. прекара на станцията “Мир” 437 дни, 17 часа, 58 минути и 17 секунди. Следва Сергей Авдеев с 379 дни, 14 часа, 51 минути и 10 секунди през 1998-1999 г.

Снимка: Roscosmos space corporation via AP

След завръщането си Франк Рубио, който е военен лекар и пилот на хеликоптер, призна, че вероятно няма да се върне веднага към живота си отпреди полета заради влиянието, което дългият престой в условията на микрогравитация може да окаже върху организма.

“Докато сме в космоса, ние не ходим, не носим собственото си тегло, така че ще минат от два до шест месеца, преди да кажа, че се чувствам нормално”, сподели той.

Още от Built.bg:  Балкански лидери обсъдиха предизвикателствата и възможностите за развитие на Югоизточна Европа

Едно от нещата, които Рубио очаква с нетърпение, е да се наслади на тишината и спокойствието в задния двор на къщата си, далече от постоянното бръмчене на машини на МКС.

По време на рекордната си мисия Франк Рубио прекара много часове в научни дейности на борда на орбиталната станция, като изпълняваше различни задачи – от изследвания на растения до проучвания в областта на физическите науки.

Снимка: NASA via AP

“Нашите астронавти правят изключителни жертви далече от домовете и близките си, за да продължат да откривателската си дейност. НАСА е безкрайно благодарна за всеотдайната служба на Франк Рубио и за безценния му научен принос.

Той олицетворява истинския пионерски дух, който ще проправи пътя за бъдещите изследвания на Луната, Марс и отвъд тях”, каза ръководителят на американската космическа агенция Бил Нелсън.

Мисия на Франк Рубио предоставя възможност на учените да наблюдават ефектите от продължителните космически полети върху хората, тъй като НАСА планира завръщане на Луната с мисиите “Артемис” (“Артемида”) и подготовка за изследване на Марс.

Рекордът на Рубио може да се запази известно време, тъй като засега НАСА не планира повече едногодишни мисии.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам