Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Френският финансов министър: Цената на енергийния преход ще е “много по-висока от очакваната”

Само седмица, след като около 200 държави се договориха да положат повече усилия в борбата с климатичните промени, френският финансов министър предупреди, че цената на енергийния преход, ще е “много по-висока от очакваната”, предаде Асошиейтед прес.

“Никога не бива да подценяваме цената на климатичния преход”, каза днес Брюно Льо Мер пред журналисти в Абу Даби, столицата на богатите на петрол Обединените арабски емирства. Льо Мер е в ОАЕ, за да обсъди общи инвестиции в много области – от пристанищна инфраструктура до водородно гориво и възобновяема енергия.

Преди срещата за климата в Глазгоу емирствата бяха обещали да постигнат нулеви карбонни емисии до 2050, нареждайки се сред страните, които смятат да постигнат тази цел в по-далечно бъдеще. В района на Залива ОАЕ е първата страна, която има ядрена централа, но въпреки това икономиката й разчита на петродоларите, отбелязва АП.

Френският министър говори днес за предизвикателствата, пред които ще се изправят индустриализираните икономики, ако се откажат от евтиния петрол, добиван в Персийския залив, за да минат към възобновяеми енергийни източници.

“Не искаме хората с най-ниски доходи да плащат за климатичния преход”, каза той, признавайки, че Франция си е взела поуки от данъка върху изкопаемите горива, чиято цел бе насърчи използването на алтернативни енергийни източници, но през 2018 г. доведе до масовото протестно движение на “жълтите жилетки”.

За да се извърши енергиен преход, трябва да се финансират нови енергийни технологии, каза Льо Мер и отбеляза, че за тази цел е изключително важно “ускореното сътрудничество” между ОАЕ и Франция.

БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам