Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Френският Конституционен съвет валидира пенсионната реформа на Макрон

Снимка: AP

Френският Конституционен съвет валидира целия закон на пенсионната реформа, предаде Франс прес.

Така реформата ще влезе в сила. Основната мярка в нея е увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Реформата е ключовата мярка на втория президентски мандат на Еманюел Макрон. Законът за нея породи вълна от протести и стачка в цялата страна. Вчера имаше 12-и ден на общонационална протестна мобилизация, като според  синдикатите в нея са се включили над 1,5 милиона души, а според министерството на вътрешните работи едва 380 000 души.

Протести –  в цяла Франция.

Конституционният съвет бе сезиран по текста, след като той премина през двете камари на френския парламент. В Сената той бе приет от мнозинството при две гласувания на две четения. В Националното събрание обаче при първи прочит не остана време за гласуване и дебатите бяха преустановени в срока, постановен от конституцията. После правителството използва член 49,3 от конституцията, за да прокара там текста без вот.

В замяна на това по силата на този член депутати можеха да поискат вот на недоверие на правителството. Бяха внесени два вота на недоверие и двата се провалиха. След което правителството и противниците на реформата сезираха Конституционния съвет. Той можеше да отхвърли целия текст на реформата, части от него или да обяви, че целият текст отговаря на конституцията. Съветът избра третото решение.

Снимка: AP

Същевременно Макрон покани синдикатите на среща на 18 април.

Президентът защитава реформата на пенсионната система, защото, според него, тя ще помогне на страната да съхрани модела на социалната си система на фона на демографския спад.

Още от Built.bg:  Кметът на София: Нашият ангажимент е до края на мандата ни да има поне един работещ лифт

В изявлението на Конституционния съвет днес се поясняваше, че той е цензурирал в текста само някои второстепенни аспекти на реформата. Блокиран е бил и проект за гражданска инициатива за провеждане на референдум относно пенсионната реформа. Левицата разчиташе Съветът да й даде зелена светлина по този параграф и да започне да събира гласове. Нужни бяха 4,8 милиона гласа, за да се организира общонационален референдум относно пенсионната реформа.

След решението на Конституционния съвет френската премиерка Елизабет Борн каза, че тук няма нито победители, нито победени.

Лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон заяви, че борбата продължава, а лидерката на крайната десница Марин Льо Пен предупреди, че съдбата на пенсионната реформа не е подпечатана.

В Париж днес протестиращи скандираха: “Конституционна или не, тази реформа не я искаме”, “Вън Макрон!” и “Ще стигнем до отмяната на реформата”.

Полицията се опасява, че тази вечер в Париж и в страната по време на протестите може да има сблъсъци и вандалски прояви. На много места  страната има протестни пътни блокади. А за тази вечер са насрочени 131 протестни акции в цялата страна.

Зоната, в която заседаваше Конституционният съвет в Париж  – Кралският дворец, бе заобиколена от полицейски заграждения и остава отцепена до утре сутринта.

Френските синдикати тази вечер пък призоваха Макрон да не подписва и обнародва закона за пенсионната реформа и припомниха, че французите масово са отхвърлили пенсионните промени. Те казаха, че няма да приемат и среща с изпълнителната власт до 1 май, за когато обявяват нов ден на общонационална мобилизация срещу пенсионната реформа.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам