Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Г-20 приключи срещата с балансирана декларация спрямо Москва

Снимка: AP

Русия и САЩ изразиха одобрение за декларацията от срещата на върха на Г-20, в която не се критикува пряко Москва за войната в Украйна, докато лидерите на групата започнаха днес последния ден от обсъжданията, предаде Ройтерс.

Най-големите икономики в света постигнаха вчера консенсус в съвместната си декларация от Делхи, в която се избягва осъждането на Русия за войната, но се обръща внимание на човешкото страдание, което е причинил конфликтът, и се отправя призив към всички страни да не използват сила, за да завземат територии.

Снимка: AP Photo

“Всичко бе отразено в балансирана форма”, каза преговарящият от името на Русия в Г-20 Светлана Лукаш, цитирана от руската агенция Интерфакс. “Всички страни членки на Г-20 се съгласиха да действат като едно цяло в интерес на мира, сигурността и разрешаването на конфликти по света”, добави тя.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза пред журналисти, че декларацията “върши много добра работа в защита на принципа, че отделните страни не могат да използват сила, за да търсят териториални придобивки или да нарушават териториалната цялост и суверенитета или политическата независимост на други държави”.

Снимка: AP 

Германия и Великобритания също изразиха одобрение за резолюцията, но Украйна заяви, че “тя не е повод за гордост”.

Украинското министерство на външните работи заяви днес, че лидерската декларация от срещата на върха на Г-20 за руското нахлуване в Украйна “не е повод за гордост”, предаде Ройтерс, като се позова на изявление във “Фейсбук” на неговия говорител Олег Николенко.

Снимка: AP 

Агенцията отбелязва, че говорителят на външното министерство в Киев е разкритикувал текста, в който не се споменава Русия и се избягва осъждането на Москва за войната в Украйна.

“Ясно е, че участието на Украйна (в срещата на Г-20 – бел. ред.) би позволило на страните да разберат по-добре ситуацията”, написа той.

Г-20 прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на срещата на върха в Делхи, в която се избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, но всички страни се призовават да се въздържат от използването на сила за превземане на територия, предаде Ройтерс.

Още от Built.bg:  Световният ден на свободния печат: Георги Марков в музея на журналистиката в Арлингтън
Снимка: AP 

Председателят на страната домакин Индия Нарендра Моди обяви, че декларацията е била приета в първия ден от срещата на върха този уикенд.

Консенсусът дойде изненадващо, тъй като групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна, като по-рано западните държави настояваха за силно осъждане на Русия в лидерската декларация, докато други страни настояваха тя да бъде съсредоточена върху по-широкообхватни икономически въпроси.

Снимка: AP 

“Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която гарантира мира и стабилността”, се казва в декларацията. “Приветстваме всички подходящи и конструктивни инициативи които подкрепят постигането на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна”, се казва още в нея.

“Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо”, се казва също в декларацията.

В лидерската декларация се призовава и за прилагане на черноморската инициатива за безопасен превоз на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Москва се оттегли от споразумението през юли, като твърди, че не са били изпълнени нейните искания за прилагане на паралелно споразумение за облекчаване на правилата за руския износ на храни и торове.

Снимка: AP 

“Благодарение на упоритата работа на всички екипи ние успяхме да постигнем консенсус относно декларацията от срещата на върха на лидерите от Г-20. Обявявам приемането на тази декларация”, заяви Моди пред лидерите в Делхи, включително президента на САЩ Джо Байдън и правителствени и държавни ръководители от целия свят.

Различните възгледи за войната досега пречеха на постигането на споразумение по дори едно комюнике от министерските срещи по време на индийското председателство на Г-20 през тази година.

Още от Built.bg:  "Жестокият път": Историята на четиримата български алпинисти, които покоряват връх Еверест в Хималаите

В лидерската декларация се казва, че групата се е съгласила да разгледа проблема с уязвимостта към задлъжнялост в страните с ниски и средни доходи “по един ефективен, всеобхватен и систематичен начин”, но не се споменава нов план за действие.

Снимка: AP 

В нея се казва и че страните се задължават да укрепят и реформират многостранните банки за развитие, като същевременно е било прието предложение за по-строго регулиране на криптовалутите.

Също така е било постигнато съгласие, че светът се нуждае от евтино финансиране за енергийния преход на стойност общо четири трилиона долара годишно, както и от висок дял на енергията от възобновяеми източници в първичния енергиен микс.

Снимка: AP 

В изявлението се призовава и за ускоряване на усилията за постепенното намаляване на енергията от въглища, но се добавя, че това трябва да се направи “в съответствие с националните условия и като се признава необходимостта за подкрепа за справедлив преход”.

В седмиците преди срещата на върха появилите се остри различия в мненията за войната заплашваха да провалят срещата, като Западът настояваше страните членки да разкритикуват Москва за нахлуването, а Русия заплаши, че ще блокира всяка резолюция, която не отразява нейната позиция.

Снимка: AP 

Лидерите от Г-20, сред които президентът на САЩ Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, британският министър-председател Риши Сунак, френският президент Еманюел Макрон и японският премиер Фумио Кишида посетиха днес мемориала на индийския герой за независимост Махатма Ганди.

Повечето от лидерите бяха боси докато вървяха към мястото, където Ганди е кремиран след убийството му през 1948 г. от хиндуистки екстремист, и застанаха там в мълчание.

Снимка: AP 

По-късно Байдън замина за Виетнам, пропускайки последната сесия на срещата на върха. Белият дом заяви, че не знае президентът на САЩ да е водил разговори с руския външен министър Сергей Лавров или китайския премиер Ли Цян, които оглавяват делегациите на своите страни на срещата на върха.

Още от Built.bg:  Реставрацията на изгорялата сграда на борсата в Копенхаген

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам