Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Г-7 призовава страните производителки на петрол и газ да увеличат доставките

Г-7 призова страните производителки на газ и петрол “да увеличат доставките си”, за да се справят с покачването на цените на енергията и рисковете от недостиг, свързани с инвазията на Русия в Украйна. Това стана в съвместна декларация на министрите на седемте най-развити икономики, подписана след онлайн среща, предаде Франс прес.

Необходимо е да се обмислят ефективни мерки, за да се спре увеличението на цената на газа“, пише в декларацията.

Освен това министрите на енергетиката от Г-7 се обединиха около необходимостта от бърза диверсификация на енергийните източници, включително на ядрена енергия, заяви японският министър на индустрията Коичи Хагиуда, цитиран от Ройтерс и Киодо.

“Няколко държави заявиха нуждата си бързо да намалят зависимостта си от руската енергия”, каза Хагиуда, който отговаря за енергийните въпроси на Япония. Страните от Г-7 ще препотвърдят ефективността на ядрената енергия, добави той.

Повечето от атомните реактори в Япония бяха затворени след ядрената катастрофа в АЕЦ “Фукушима” преди 11 години. Към момента само шест работят в сравнение с 54 преди трагедията с централата, ударена от земетресение и цунами, припомня Ройтерс. Хагиуда не каза дали Япония ще се присъедини към ембаргото върху руския петрол.

Срещата на енергийните министри на Г-7 бе свикана, след като във вторник Съединените щати забраниха вноса на руски суров петрол, някои петролни продукти, втечнен природен газ и въглища в отговор на инвазията на Москва в Украйна.

Запитан дали Япония ще се присъедини към забраната на САЩ, премиерът Фумио Кишида каза вчера, че осигуряването на стабилни енергийни доставки е “национален интерес”, като същевременно изрази готовността си да координира действията си с други държави от Г-7 при вземането на решение за подхода на Токио.

Още от Built.bg:  Започва основният ремонт на Дунав мост

В светлината на географската си близост и необходимостта от децентрализиране на източниците на доставки, Япония насърчаваше вноса на енергия от Русия, припомня Киодо.  Русия е и петият по големина доставчик на втечнен природен газ за бедната на природни ресурси Япония. 

Руските енергийни доставки са представлявали 3,6 процента от японския внос на суров петрол и 8,8 процента от вноса на втечнен природен газ през 2021 г., според данни на Японската организация за външна търговия. В синхрон с други държави от Г-7, Япония въведе серия от санкции срещу Русия.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам