Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Г-7: Среща, фокусирана върху санкциите срещу Русия и борбата с практиките на Китай за “икономическа принуда”

Източник: БТА/Божидар Захариев

Лидерите на страните от Г-7 пристигат днес в японския град Хирошима, който е символ на мира, за да обсъдят засилването на санкциите срещу Русия и как да се противодейства на практиките на Китай, включващи “икономическа принуда”.

Японският премиер Фумио Кишида ще бъде домакин на срещата, която започва днес и приключва в неделя и която ще бъде проведена в града, унищожен при ядрена бомбардировка през 1945 г. и в който сега има много монументи, посветени на мира.

Фумио Кишида, снимка: AP

Лидерите на страните от Г-7 (САЩ, Япония, Германия, Франция, Обединеното кралство, Италия и Канада) ще се опитат да демонстрират единен фронт по отношение на Русия и Китай, но също така и по други стратегически въпроси, по които интересите им невинаги докрай се припокриват.

В дните преди срещата в Япония президентът на САЩ Джо Байдън се фокусира върху политическата криза, свързана с американския дълг, която го принуди да отмени останалите етапи от обиколката си в Азиатско-тихоокеанския регион – в Папуа-Нова Гвинея и Австралия.

Нахлуването на руските сили в Украйна преди близо 15 месеца ще бъде основна тема в дневния ред на срещата, като са предвидени “дискусии за ситуацията на бойното поле”, заяви съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

Съединените щати и съюзниците им увеличават оръжейните доставки за Украйна, чийто президент Володимир Зеленски ще участва в срещата на Г-7 посредством видеоконферентна връзка.

Ядрено разоръжаване

Според Съливан дискусиите ще се фокусират върху засилването на санкциите срещу Москва, които доведоха до свиване на руската икономика през първото тримесечие на тази година.

Още от Built.bg:  Столичният общински съвет избра председател

Той каза още, че лидерите ще обсъдят борбата срещу заобикалянето на санкциите, което позволява на руския президент Владимир Путин да продължава да финансира военната си кампания.

Нееднократните на Путин да превърне войната в Украйна в ядрен конфликт бяха категорично осъдени от лидерите от Г-7 и са възприемани от някои наблюдатели като опит за разклащане на решимостта на Европа и САЩ.

Предвидено е посещение на лидерите на парка мемориал на мира в град Хирошима, който на 6 август 1945 г. е унищожен от САЩ с атомна бомба, която отнема живота на 145 хиляди души. Визитата в парка има за цел да привлече вниманието към тези заплахи.

Джо Байдън и Фумио Кушима, снимка: AP

Фумио Кишида, чиято фамилия произхожда от Хирошима и който е избран там за народен представител, възнамерява да използва срещата, за да призове гостите си, по-конкретно Обединеното кралство, Франция и САЩ, които заедно притежават хиляди ядрени бойни глави, да поемат ангажимент за прозрачност по отношение на арсеналите си и за съкращаването на тези арсенали.

Голям брой военни и дипломатически ръководители, сред които шестима бивши шестима бивши държавни глави, призоваха вчера ядрените сили да сложат край на напрежението и да се договорят за мерки за контрол над въоръженията.

В контекст на засилено напрежение с други ядрени сили обаче, сред които Русия, Северна Корея и Китай, надеждите за напредък в тази сфера на срещата на Г-7 не са особено големи.

“Икономическа принуда”

Очаква се също Г-7 да посвети голяма част от дискусиите си на Китай и особено на това каква да бъде защитата срещу евентуален икономически шантаж от страна на Пекин – обмисля се диверсификация на производството на веригите за доставки, тъй като китайското правителство показа, че е склонно да прибягва до механизми за възпрепятстване на търговията.

Още от Built.bg:  Светът след смъртта на Навални

Според Съливан лидерите от Г-7 се очаква да разкритикуват тези практики на “икономическа принуда” и да се опитат да преодолеят трансатлантическите разногласия по отношение на Китай.

Европейските страни обаче, в частност Франция и Германия, държат на гаранции, че елиминирането на рисковете не означава скъсване на връзките с Китай, който е един от най-големите пазари в света.

Не става дума за „антикитайска“ среща на Г-7, заяви Елисейският дворец преди срещата, като изрази надежда за “позитивно послание” за сътрудничество, “при условие че преговаряме заедно”.

Япония също покани в Хирошима осем трети страни, сред които ключови развиващи се икономики като Индия и Бразилия, в опит да тласне някои колебаещи се лидери към това да се противопоставят на войната на Русия в Украйна и на растящите военни амбиции на Пекин.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам