Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Габрово получи одобрение на проект за развитие на зоопарка в града

Снимка: Община Габрово

Обнащиз Габрово е получила одобрение на проект за развитие на зоопарка в Габрово. Средствата са от програма “Околна среда” 2021 – 2027 г. по процедурата “Техническа помощ за инвестиции в зоологически градини”. Това съобщи Миглена Въгленова, главен експерт “Публичност и визуализация” в Общината.

След успешна оценка на подадения през декември миналата година проект, Община Габрово ще получи 196 992 лева по приоритетна ос “Биологично разнообразие”. Те ще бъдат вложени в разработването на пакет документи за бъдещо кандидатстване и финансиране на строителни дейности. Предвижда се изготвянето на план за развитието на Зоопарка, който ще съдържа предварителни и обемно-устройствени проучвания за определяне разположението на обекта, доказване на нормативната му допустимост и целесъобразността на инвестиционната идея, посочват от местната администрация.

Срокът за изпълнение на проекта е девет месеца. Наличието на документацията е предпоставка за реализация на бъдещи инфраструктурни мерки, с които да се създаде възможност зоологическата градина да отговаря на изискванията на европейската и националната нормативна уредба, информират още от общината.

Габровският зоопарк е създаден на 12 април 1973 г. чрез закупуване на лъвове и маймуни от частна менажерия. Разположен е на 7 декара площ в местността Петкова нива. В него се отглеждат хищници, гризачи и птици. Към момента посещенията са преустановени поради режим на пререгистрация.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам