Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Гардиън”: ЕС е изправен пред опасността Русия да спре доставките на газ

Европа е изправена пред потенциална криза в средата на този месец, когато държавите от Европейския съюз ще трябва да отхвърлят исканията на Москва плащанията за гориво да се извършват в рубли, въпреки че нямат алтернативни доставки на газ, предупреди Брюксел, пише британският в. „Гардиън“.

Вестникът цитира еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон, която каза вчера, че трябва да бъдат отхвърлени исканията на Кремъл въпреки рисковете от прекъсване на доставките в момент, в който недостигът не може да бъде компенсиран.

Миналата седмица “Газпром” преустанови доставките на газ към Полша и България и заплаши, че същото ще се случи и на други страни, ако поемат по пътя на Варшава и София и не плащат за горивото в руска валута.

След среща на министрите на енергетиката на ЕС Симсон каза, че всички те (министрите на енергетиката на страните от ЕС) са приели, че плащането в рубли чрез механизма, определен от Русия, ще наруши санкциите, наложени от блока след нахлуването на Русия в Украйна.

Тя добави, че не е чувала за европейска енергийна компания, която се готви да се съобрази с Москва въпреки противоположните твърдения на „Газпром“ и компании като унгарската МОЛ.

„Много европейски енергийни компании трябва да направят следващото плащане към „Газпром“ в средата на май и се опитват да намерят най-доброто решение за това какво трябва да направят“, поради което трябва да им бъде разяснено обстойно, че плащането в рубли чрез механизъм за конвертиране, управляван от руските власти и втора специална сметка в “Газпромбанк” „са нарушение на санкциите и не могат да бъдат приети“, заяви Симсон.

Още от Built.bg:  Празните апартаменти в Германия

„Гардиън“ припомня, че през миналата година ЕС е внесъл 155 милиарда кубически метра природен газ от Русия, което представлява около 45 процента от вноса на газ в ЕС и близо 40 на сто от общото потребление на газ.

През последната година тази зависимост беше намалена, но зависимостта от руското гориво остава толкова голяма, че няма алтернатива, която да компенсира напълно загубата му. Следващата дата за плащания за газ от европейските енергийни компании е 20 май.

В момента ЕС обмисля поетапна забрана на руския петрол, ход, за който министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек каза вчера, че ще доведе до голям икономически удар и по-високи цени за потребителите.

Хабек каза, че Германия не е против такава забрана, но предупреди, че европейците – поради готовността да понесат икономически стрес от солидарност към украинците – трябва да бъдат подготвени за последствията и че някои страни ще бъдат засегнати по-сериозно от други.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам