Бюлетин

Газ по интерконектора между Гърция и България се очаква да потече на 1 юли

Строителството на газопровода между България и Гърция ще свърши в края на месец юни, съобщи пред журналисти премиерът Кирил Петков, който заедно с министъра на енергетиката провери днес по обед изграждането на интерконектора България – Гърция край старозагорското село Малко Кадиево.

Снимка: БТА

По думите на Петков през последните три месеца е извършена толкова работа, колкото преди това за година. Той изтъкна, че има много добра комуникация с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.

Тръбите са положени, газ ще потече на 1 юли, уточни министърът на енергетиката Александър Николов. Инвестиционното решение за реализацията на проекта е прието през 2015 г. Проектът се реализира от съвместното дружество IGB, в което с равни дялове участва българската държава с Българския енергиен холдинг, и гръцко-италианския акционер IGI Poseidon.

Снимка: БТА

По думите на министър Николов има възможност да се увеличи капацитета от три на пет млрд. куб.м на година, предвид предстоящото въвеждане в експлоатация на планирания терминал до гръцкия град Александруполис, където българската държава вече с акционер с 20 на сто дял.

Кирил Петков заяви, че през юни цялото строителство на междусистемната газова връзка Гърция – България ще бъде завършено и България ще има диверсификация на своя газ.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам