Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Газопроводът “Северен поток-2” е готов да заработи: Газпром

Газопроводът “Северен поток-2” е готов да стартира, заяви заместник-началникът на финансовия и икономически отдел на Газпром Алексей Фиников на закрита конференция с инвеститори.

Първата линия на газопровода вече е запълнена с технически газ, а втората е в процес на подготовка за запълване, уточни Фиников, цитиран от ТАСС. Той отказа да коментира процеса на сертификация на компанията Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) в качеството й на независим транспортен оператор.

Строителството на “Северен поток-2” приключи напълно на 10 септември 2021 година. Първоначално беше планирано той да бъде завършен до края на 2019 година, но изграждането му се забави заради американските санкции.

Съоръжението има две линии с обща мощност 55 милиарда куб. метра годишно. То преминава по дъното на Балтийско море от руското крайбрежие до Германия.

За да започне подаването на газ, операторът на проекта трябваше да представи пред миннодобивната служба на германския град Щралзунд сертификати за съответствие на техническите норми. Ще бъде необходимо и да получи регистрация като независим транспортен оператор.

Федералната мрежова агенция ще публикува проекторешението до 8 януари 2022 година. Ведомството не може да забрани търговското подаване на газ, но ако то започне до получаването на регистрацията, на оператора ще бъде наложена глоба. Такава регистрация е необходима, за да може да има съответствие с нормите на Газовата директива на ЕС.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам