Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Газопроводът “Ямал-Европа” все още работи в реверсивен режим

Alaska Alaska Pipeline Oil  - 12019 / Pixabay

Газопроводът “Ямал-Европа”, който обикновено доставя руски газ до Западна Европа, за седми пореден ден работи в реверсивен режим. Това сочат данни на германския мрежов оператор Газкейд, цитирани от Ройтерс.

Според данните от измервателния пункт “Малнов” на германско-полската граница тази сутрин синьо гориво се пренася в източна посока, към Полша, с капацитет от близо 1,2 млн. киловатчаса на час.
Резултатите от търговете за транспортен капацитет сочат, че руският концерн Газпром не е резервирал транзитен капацитет за износ по “Ямал-Европа” за днес.

Газкейд, която получава руския газ и го пренася през германската мрежа, е собственост на ВИГА (WIGA) – съвместно дружество на Газпром и петролната и газова компания Винтерсхал (Wintershall DEA). Винтерсхал от своя страна е съсобственост на германския концерн БАСФ (BASF) и руската ЛетърУан (LetterOne).

Данни от словашкия оператор Юстрийм (Eustream) показват, че резервираният капацитет за пренос на руски газ за днес от Украйна към Словакия през граничния пункт “Велке Капушани” е 731 574 мегаватчаса – сравнително стабилно количество спрямо петък, макар и под равнищата от началото на декември.

Руският президент Владимир Путин каза по-рано, че Газпром не резервира мощности за пренос по “Ямал-Европа” заради липсата на заявки от европейски потребители, припомня ТАСС. По думите му реверсивният пренос позволява на европейците да препродават газ, закупен по дългосрочни договори.

Газпром увери, че доставя газ за Европа съгласно заявките на потребители в съответствие с действащите договори.

Транснационалният газопровод “Ямал-Европа” преминава през територията на четири страни – Русия, Беларус, Полша и Германия с проектна мощност 32,9 млрд. куб м газ годишно.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам