Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Газовата връзка с Гърция – въведена в експлоатация

Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Този проект означава свобода, свобода от зависимостта от руски газ. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен на церемония по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България.

ЕК подкрепя този проект от самото начало с близо 250 млн. евро. България получаваше 80 на 100 от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България, посочи Урсула фон дер Лайен.

По думите й проектът за газов интерконектор седи на масата от над 10 години. Още 2009 г. беше започнат, в момент, когато България беше тежко засегната от решението на „Газпром“ да прекрати потока на газ през Украйна. Наистина е необходимо да има много желание, страст и воля за такъв проект, заяви председателят на ЕК. Тя благодари на всички български и гръцки правителства и ръководства, затова че помогнаха проектът да се реализира. Този газопровод променя ситуацията и за България и за енергийната сигурност за Европа. В България и в цяла Европа хората усещат последствията от войната на Русия, но благодарение на проекти като този Европа ще има достатъчно газ за зимата, подчерта Урсула фон дер Лайен.

По думите й са много важни огромните инвестиции за възобновяемите източници на енергия – соларна енергия, водни ел. централии водород, вятърни ел. централи. Това е енергия, която ни прави независими от външни намеси. Европа има всичко необходимо, за да се освободи от зависимостта от Руси и всичко е въпрос на политическа воля, заяви председателят на ЕК.

Тя каза, че Европа е изправена на критичен кръстопът, енергийната сигурност е сериозна и изисква от Европа обща реакция, общ отговор, който да позволи да се намалят разходите за енергия от домакинствата. Вчера се споразумяхме в Европейския съюз да ограничим изключителните доходи от определени фирми и тези приходи да ги насочим към подкрепа за уязвими домакинства и бизнеси, съобщи Урсула фон дер Лайен.

Нейното послание е, че трябва да подкрепяме основите на нашата икономика и основата на нашия единен пазар. Без общи европейски решения рискуваме да бъдем разцепени, заяви тя и подчерта, че е изключително важно единният пазар да не се нарушава.

Ще се опитаме да ограничим скачащите цени на енергията. Това ще обсъдим и след няколко дни с европейските лидери, каза председателят на ЕК. Нека заедно да се изправим и да изготвим и създадем един силен енергиен съюз, заяви Урсула фон дер Лайен.

Междусистемната газова връзка Гърция-България вече променя решително енергийната карта на Европа, каза президентът Румен Радев на церемонията днес в София по официалното въвеждане на газопровода в търговска експлоатация.  

Много преди Шекспир да напише пиесата „всичко е добре, когато свършва добре, българите вече разбираха колко е вярно това изказване“, обобщи президентът реализацията на газовата връзка.

Румен Радев заяви, че така най-после имаме реален газов поток от Азербайджан и добави, че този проект е от значение за много държави. В тази връзка той отбеляза утвърждаването на Азербайджан и президента Илхам Алиев като надежден партньор. Очаквайки и старта на хъба в Александруполис ние наистина ще получим реална диверсификация, посочи Радев.

Още от Built.bg:  Парламентът прие промени в ЗУТ, свързани с упълномощаването на проектанти

Това не е само инфраструктурен проект, това е един символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, на успешното сътрудничество, нашата свързаност, които допринасят за устойчивото ни развитие като реализират съвместната европейска стратегия за по-надеждна, евтина и сигурна енергия, каза Румен Радев.

Той добави, че на базата на тази стратегия България увеличава капацитета на хранилището в Чирен, за да подкрепим нашите съседи за по-добър баланс за техните газови мрежи. Настояваме за осигуряването на интерконектор със Сърбия, поддържаме сътрудничеството си с Румъния с вече осигурения интерконектор, за да имаме вече гъвкавост и сигурност на доставките, добави президентът.

Той благодари на всички за реализацията на междусистемната газова връзка. Така ние демонстрираме нашата увереност, нашия съвместен отговор на нарушените вериги на доставки, растящи цени, причинени от кризата и руската война в Украйна, посочи той. Радев добави, че тази война промени сериозно и много бързо начина ни на мислене, усещането ни за това какво е съседството и солидарността.

Веднага след прекъсването на руските доставки за България, ние трябваше да реагираме на тази криза и се обърнахме към съседите си, припомни Радев като добави, че страната ни високо цени подкрепата им за осигуряването на достъп до своите национални системи за газов транспорт, подкрепата от Турция, която ни даде навреме достъп до терминалите си за втечнен природен газ. На Балканите ние сме най-големият износител на електроенергия, трети в Европа, това ни позволява да увеличим износа си на електроенергия към всички наши съседи, припомни още президентът.

По думите на Румен Радев успехът на газовата връзка ни окуражава, че можем да мислим в по-дългосрочен план, защото нашите усилия са нужни, но не са достатъчни. Днес ключът за успеха е в съвместни проекти, свързаност, интеграция във всички измерения, каза президентът.

Той посочи, че страните в Европа трябва да започнат да мислят съвместно, да разработят съвместна визия за общото ни бъдеще, заедно да осигуряват енергийни ресурси, да разработват нови технологии, да изграждат нова енергийна инфраструктура, да интегрират своите капацитети за съхраняване на енергия, да произвеждат заедно енергията на бъдещето.

Румен Радев представи предложението, изпратено до него от газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия да транспортират допълнителни количества природен газ от Азербайджан за Европейския съюз по подписания през юли в Баку меморандум за разбирателство, използвайки газопреносните системи на европейските страни.

Президентът отбеляза още, че геополитическата среда се променя много бързо, за което е важно да разглеждаме нашия регион в много по-широка перспектива. Затова трябва спешно да увеличим и модернизираме нашите контролно-пропускателни пунктове, шосета и жп линии и да консолидираме нашите усилия, заяви Радев.

Като пример той посочи изграждането на коридор номер 8, който свързва Черно с Адриатическо море, и на транспортния коридор Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе. Трябва да проектираме и изградим нови тръбопроводи за нефт и газ, трябва да разработим дигитална инфраструктура, за да може да се обработва и предава най-важната стока на бъдещето – данни и информация, каза още президентът. Той посочи и важността от изграждане на повече мостове над р. Дунав.

Още от Built.bg:  Васил Терзиев: Осигурени за средствата за увеличение на заплатите в градския транспорт

Президентът Радев заяви още, че България, Румъния, Хърватия не трябва да остават извън Шенген. По думите му това не допринася за стабилността и просперитета на Европа. Убеден съм, че ние заслужаваме нашето членство, 11 години след като покрихме всички технически критерии за членство, каза още президентът.

Засега единственият източник е от Каспийско море, но има няколко други газови полета в Азербайджан, от които скоро ще започне да се добива газ и те ще допринесат за това да увеличим обема на доставките. Това заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев. 

„Проектът ще изпълнява много важна роля в осигуряването на енергийна сигурност и диверсификация на газовите доставки за Европа. Енергийната сигурност е част от националната сигурност на всяка държава, сегашната ситуация в света доказва това. От години азербайджанският газ е на пазара в Европа, а сега и в България. Южният газов коридор е един от най-големите инфраструктурни проекти на континента, който промени енергийната карта на Европа. Азербайджан е горд, че инициира този коридор. Той пренася газ до потребители по нов път и от нов източник“, отбеляза Илхам Алиев.

Алиев увери, че страната му е надежден доставчик на природен газ, но работи и върху това да се превърне в такъв и на електричество от възобновяеми източници на енергия. „Нашият потенциал за вятърни станции в Каспийския басейн е в стотици гигавати. В момента обсъждаме как точно да доставим това електричество до европейския континент“, допълни още президентът на Азербайджан.

Илхам Алиев обяви, че през тази година страната ще увеличи износа на природен газ до повече от 22 млн. кубични метра, от които 11,2 млн. ще отидат до европейските потребители. „През юли подписахме меморандум за разбирателство с Европейската комисия по време на посещението на Урсула фон дер Лайен в Азербайджан. Това е един сериозен документ и до 2027 г., на базата на този документ, смятаме да удвоим доставките на природен газ за Европа. Ние имаме потенциала да го постигнем това“, каза в допълнение президентът на Азербайджан.

Илхам Алиев поздрави България и Гърция за реализирането на проекта, пожелавайки му дълъг и ползотворен живот.

В събитието, чийто домакин е президентът Румен Радев, участват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Доставките на природен газ от Азербайджан за България ще разкъсат здравата хватка от руския газ върху региона и заедно с останалите инфраструктурни проекти, които текат, ще допринесат за развитието на газова мрежа, на която може да се разчита. Това заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис по време на церемонията по официалното въвеждането в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България. 

Мисля, че всички осъзнаваме по-широкия геополитически смисъл на това мероприятие, отбеляза Мицотакис. Относно интерконектора той каза още, че тръбите ще подсилят сигурността на доставките и за цяла Европа.

Още от Built.bg:  Столичният общински съвет избра председател

Мицотакис припомни, че Гърция е работила с предходните правителства на България, за да се стигне до приключването на проекта.

Когато проектирахме тези проекти, малко хора вярваха, че те ще бъдат реализирани. Виждаме днес, че можем да потвърдим успеха. Гърция играе все по-активна роля в регионалния енергиен хъб, който ще обслужва не само България, но всички държави в региона, каза Мицотакис.

По думите му интерконекторът е и проект, който свързва държави, които споделят еднакви ценности като солидарност, регионално сътрудничество. Това е конкретен израз на нашата увереност, че ще се справяме с предизвикателствата на бъдещето, посочи още гръцкият премиер.

„Бях много доволен да чуя г-жа Фон дер Лайен, която подчерта колко е важно да имаме силна европейска обща позиция, за да се противопоставим на шантажа на Русия“, каза още Мицотакис.

Никой от нас не вярваше колко важен ще се окаже този проект, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич. 

Искам да поздравя нашите български и гръцки приятели за успешното приключване на този интерконектор, защото в началото никой от нас не вярваше колко важен ще се окаже той, заяви Вучич. Срещахме се, говорихме, споменавахме го като някакъв лукс, който не ни е чак толкова нужен.

Проектът се оказва много важен и за Сърбия, каза Вучич и отбеляза, че вече е започнало изграждането на интеконектора между Сърбия и България. След година се надявам да бъде приключен и от двете страни, заяви сръбският президент и изрази надежда, че през 2023 г. ще се отпразнува подобна церемония и в Сърбия.

Разбирам колко важна се оказа тази стъпка и за цените, и за количествата природен газ, които ще бъдат доставени. Ще имаме трудна есен, трудна зима, посочи Вучич.

Когато дойдох тук се чудех как Урсула фон дер Лайен ще се държи с мен, знаете защо, каза Вучич. “Усещах се като черната овца в компанията, но, благодаря, тя се отнесе много учтиво с нас, тя ни помогна много говорейки за интерконектора между Сърбия и България,  планирането на интерконектора между Република Северна Македония и Сърбия, защото това ще означава нова инфраструктура за Сърбия, за Западните Балкани и вече ще можем да се “разклоним” към други страни от Западните Балканите, а без подкрепата на Европа и председателя на ЕК нямаше да можем да постигнем тази цел. Без нашия приятел Алиев изобщо нямаше да ни е лесно да разчитаме на диверсификация на нашите газови доставки” отбеляза сръбският президент.

Това е важен ден за Сърбия, заяви в края на изказването си президентът Вучич.

Снимки: БТА

 

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам