Бюлетин

Газовото находище Сакария в Черно море ще позволи на Турция да доставя газ за Европа

Газовото находище Сакария в Черно море ще позволи на Турция да доставя газ на европейския пазар, каза днес в интервю за ТАСС Мелих Хан Билгин, ръководител на държавната енергийна компания TPAO.

“Включвайки първата и втората фаза [на проекта], ние ще вкарваме 40 милиона кубически метра газ в националната система [от находището Сакария] дневно. Ще имаме също добър потенциал за [доставка на газ] на европейския пазар. При сегашните условия на [енергийния] пазар не мисля, че ще имаме проблеми с намирането на клиенти в Европа“, каза Мелих Хан Билгин .

Той допълни, че благодарение на находището Сакария Турция планира да намали зависимостта от доставките на газ с 15 процента до края на годината, а на по-късен етап и с 35 на сто.

По думите му страната ще продължи да внася газ, включително от Русия, и след началото на използването на запасите от Сакария.

На 29 март турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че церемонията по изпомпването на първия газ в предприятието за преработка на газ „Фильос“ (в окръг Зонгулдак, Северозападна Турция), ще се състои на 20 април, последния ден от мюсюлманския пост месец Рамазан.

Според турските властите запасите на газови находища в шелфа на Черно море са около 540 милиарда кубически метра.

Най-голямото находище е Сакария (повече от 400 милиарда кубически метра). В началния етап е планирано от находището да се добива около 10 милиона кубически метра газ на ден или от 3,4 милиарда до 4 милиарда годишно. До 2028 г. обемът на дневния добив трябва да бъде 40 милиона кубически метра (15 милиарда кубически метра годишно).

Още от Built.bg:  Продажбите на електромобили остават силни на глобално ниво

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам