Бюлетин

Газохранилището в Чирен е запълнено на близо 98 процента. В Европа съоръженията също са почти пълни

Подземните газохранилища в Европейския съюз (ЕС) са пълни средно на 99,55 процента към 5 ноември, показват последните данни на специализираната платформа “Агригейтед газ сторидж инвентори” (Aggregated Gas Storage Inventory – AGSI). Българското газохранилище в Чирен е запълнено на 97,66 на сто. Според данни на “Юръпиън газ аналитикс” (European Gas Analytics) в Европа 66,70 от природния газ е LNG (втечнен природен газ).

В ЕС най-запълнени към момента са хранилищата в Германия, Испания и Франция. Специализираната платформа отчита запълненост от 100,03 процента на германските съоръжения. В Испания газохранилищата също са изцяло запълнени – на 100,36 процента, докато във Франция запълняемостта е 99,88 на сто

Хранилищата за природен газ на Германия са запълнени на 100 процента от капацитета си, отчетено към сутринта на неделния ден, съобщи днес ДПА. 

Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe – GIE) отчита запълненост от 100,03 процента на германските съоръжения, според предварителни данни.

Според асоциацията на операторите на газохранилища в Германия (INES) 100-процентовата запълненост отчита капацитета на съоръженията при референтни условия. Ако газът се охлади, обемът му намалява и хранилищата могат да поемат повече газ, при което запълнеността надминава 100 процента.

Германското правителство съобщи по-рано, че тези количества са достатъчни, за да покрият средното потребление за два до три зимни месеца.

“Много по-добре подготвени сме, отколкото бяхме миналата година. Въпреки това призоваваме хората да продължат да мислят внимателно, какво може да се спести”, посочва председателят на германския национален енергиен регулатор “Бундеснецагентур” (Bundesnetzagentur) Клаус Мюлер.

Хранилищата в целия ЕС също са близо до запълване на капацитета си – по данни на европейската асоциация нивото достига близо 99,6 процента.

Още от Built.bg:  „Булгартрансгаз“ и операторът на газопреносната система на Сърбия подписаха споразумение за междусистемно свързване

Наскоро “Файнейншъл таймс” съобщи, че хранилищата за природен газ в Европейския съюз наближават максималния си капацитет, което кара местните енергийни компании да насочат излишните количества към газохранилища в Украйна, преди настъпването на зимните месеци и свързаното с тях пиково търсене.

Съоръженията в ЕС вече са пълни на почти 99 процента, надминавайки целите на Брюксел за 90 процента запълняемост до ноември. “Файненшъл таймс” се позова  на данните на Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe – GIE).

Цифрата показва, че регионът е успял да складира много повече газ досега тази година, отколкото някои се страхуваха след нахлуването на Русия в Украйна, поради продължаващия внос на втечнен природен газ и намаленото търсене.

Големите количества природен газ, складиран в ЕС, правят общността по-малко уязвима от енергийни шокове, и са гаранция, че Европа ще разполага с цялата необходима й енергия за предстоящата зима.

“Рискът от недостиг на газ в Европа е нисък тази зима, но все пак такъв има и е свързан с мащабни непланирани прекъсвания на доставките или дълги застудявания, които може да засегнат Европа и Азия по едно и също време”, каза Наташа Филдинг, ръководител на ценообразуването на газа за Европа в “Аргус” (Argus). “Европа се е запасила толкова добре, колкото е възможно”, добавя тя.

Тъй като вместимостта на складовете в ЕС е почти изчерпана, компаниите все по-често се обръщат към Украйна, където се намират едни от най-големите газохранилища в Европа, което повишава количеството природен газ, съхранявано в страната, до най-високото ниво, откакто Русия предприе своята инвазия миналата година.

Още от Built.bg:  Балкански лидери обсъдиха предизвикателствата и възможностите за развитие на Югоизточна Европа

Други пък плащат на танкери за пренос на втечнен природен газ (ВПГ) да функционират като “плаващи хранилища”.

Обединеното кралство също успя да запълни вместимостта на газохранилищата си почти до максималния капацитет – до 95 процента, въпреки че съхраняваните обеми в Обединеното кралство са по-малки, отколкото в много други европейски страни.

Анализаторите посочват, че допълнителните количества складиран газ може да предотвратят по-нататъшно голямо покачване на европейските цени на газа, които паднаха с до 10 процента във вчерашната търговия заради прогнозите за по-топло време през идните седмици.

Цената на природния газ на хъба TTF, който е еталон за цените в Европа, също бе нестабилна, тъй като търговците реагираха на войната между Израел и “Хамас”. Израел също така спря производството в офшорно находище недалеч от Газа.

Украйна се явява алтернатива за съхранение на газ въпреки рисковете от инвазията на Русия, отчасти защото Киев предложи стимули за съхранение като евтини тарифи и освобождаване от мита за три години, което позволява газът да бъде лесно реимпортиран в ЕС.

Резервоарите в Украйна до голяма степен са разположени дълбоко под земята и са в западната част на страната, далеч от фронтовата линия, и в момента съдържат повече от 2 милиарда кубични метра газ, принадлежащи на субекти от ЕС, според украинската държавна газова компания “Нафтогаз”.

Компанията е предложила повече от 10 милиарда кубични метра – една трета от националния капацитет на Украйна – на чуждестранни клиенти.

“Нафтогаз” съобщи по-рано, че 128 от нейните съоръжения за съхранение на синьо гориво из цялата страна са били повредени от руските атаки между януари и октомври тази година, въпреки че представители на сектора твърдят, че нито едно подземно хранилище не е било засегнато.

Още от Built.bg:  Икономиките на страните от Европейския съюз забавят растежа

Междувременно 21 танкера са класифицирани като плаващи хранилища за ВПГ край бреговете на Европа към понеделник, 30 октомври, според Алекс Фроли, пазарен анализатор в консултантската фирма Ай Си Ай Ес (ICIS). Преди седмица броят им бе 16, а в началото на октомври – около 10.

Плаващите съоръжения и украинските газохранилища надграждат максималния капацитет за съхранение на ЕС – почти 100 милиарда кубични метра газ. Така само чрез запасите от газ, ЕС може да покрие между 2 и 2,5 месеца пиково потребление през зимата.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам