Бюлетин

Газпром е увеличи дoоставките за България с близо 44 на сто за година

Pipeline Iron Stole Cables Flow  - toblin / Pixabay

Снимки: BTA/AP

Газпром е увеличил добива на газ от януари до ноември с 14,7 процента или с 60 милиарда кубични метра спрямо същия период на миналата година до 467,6 милиарда кубични метра. Износът на руски газ за страни от Европа и Азия е нараснал с 6,6 процента или с 10,6 милиарда кубични метра до 171,5 милиарда кубични метра, се посочва в съобщение на холдинга, цитирано от ТАСС, цитиран от БТА. 

Към страните, за които досега Газпром е изнесъл повече газ, отколкото за цялата 2020 г. (България, Германия, Турция, Италия, Румъния и Сърбия), през ноември се добавят и Гърция, Словения, Швейцария, Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Доставките са се увеличили както следва: за Германия с 16,8 процента, за Турция с 83,7 процента, за Италия с 19,5 процента, за Полша със 7,5 процента, за България с 43,8 процента, за Сърбия с 85,8 процента, за Румъния с 221,8 процента, за Гърция с 12,2 процента, за Финландия с 9,1 процента, за Словения с 53,9 процента.

Продължава да расте износът на газ и за Китай по газопровода “Силата на Сибир”. Доставките редовно надвишават дневните договорни задължения, а на 21 ноември е отбелязан рекорд от 35,8 процента над договореното.
Доставките от газопреносната мрежа на вътрешния пазар са се увеличили с 15,8 процента или с 30,4 милиарда кубични метра.

Добивът на газ от Газпром за 2021 година ще превиши 510 милиарда кубични метра, рекорд за последните 10 години. Износът за страните от Европа през годината се предвижда да достигне 183 милиарда кубични метра.
Газпром е резервирал една трета от предложения капацитет за транзит на природен газ през Полша по газопровода Ямал-Европа за 2 декември. Това сочат данните на платформата GSA Platform.

Още от Built.bg:  Катар и Германия сключиха сделка за доставка на газ

Междувременно днес Газпром и Беларус подписаха протокол за цената на газа за Беларус за 2022 г., съобщи говорител на холдинга. По силата на сделката тя ще бъде 128,52 долара за 1000 кубични метра, каквато е и сега. Цената е била договорена още през юли от президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам