Бюлетин

“Газпром” не е резервирал допълнителен капацитет за транзит на газ през Украйна за март

Снимка: www.gazprom.com

“Газпром” не е резервирал на днешния търг допълнителни мощности за транзит на природен газ през Украйна и за транспорт на газ през Полша по газопровода “Ямал-Европа” през март. Това сочат данните на платформите Ар Би Пи (RBP) и Джи Ес Ей (GSA), цитирани от ТАСС, информира БТА. 

Операторът на газотранспортната система на Украйна е предложил на днешния търг транзитни мощности за март с обем до 9,8 милиона кубични метра през газоразпределителната станция “Суджа” и до 5,2 милиона кубични метра дневно през станцията “Сохрановка”.

Това предложение обаче не е предизвикало интерес. Търгът се провежда в допълнение към резервираните на основата на дългосрочен договор 40 милиарда кубични метра годишно (около 109,5 милиона кубични метра дневно).

“Газпром” не е резервирал през март и предложените мощности за транспорт на газ по тръбопровода “Ямал-Европа” за Германия през Полша, според данните на платформата Джи Ес Ей. На търга са били предложени мощности за транспорт на 89,1 милиона кубични метра дневно, но към тях също не е имало интерес.

Цената на газа в Европа реагира на резултатите от търговете с краткосрочен растеж, повишавайки се до 953 долара за 1000 кубични метра. Впоследствие цената тръгна надолу след сутрешен скок до 1030 долара на фона на все по-голямото напрежение около Украйна.

“Газпром” прекрати изпомпването на газ за Европа по газопровода “Ямал-Европа” на 21 декември миналата година заради липсата на заявки от европейски потребители. Холдингът не е резервирал и изпомпване на газ по тръбопровода. Това означава, че решенията за обемите на доставяния газ по газопровода ще се вземат по време на всекидневните търгове, припомня ТАСС.

Още от Built.bg:  Може ли войната в Украйна да ускори зеления преход в енергетиката?

“Газпром” вече половин година не резервира допълнителни мощности за транзит на природен газ през Украйна, припомня ТАСС.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам