Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Газпром” не е резервирал допълнителен капацитет за транзит на газ през Украйна за март

Снимка: www.gazprom.com

“Газпром” не е резервирал на днешния търг допълнителни мощности за транзит на природен газ през Украйна и за транспорт на газ през Полша по газопровода “Ямал-Европа” през март. Това сочат данните на платформите Ар Би Пи (RBP) и Джи Ес Ей (GSA), цитирани от ТАСС, информира БТА. 

Операторът на газотранспортната система на Украйна е предложил на днешния търг транзитни мощности за март с обем до 9,8 милиона кубични метра през газоразпределителната станция “Суджа” и до 5,2 милиона кубични метра дневно през станцията “Сохрановка”.

Това предложение обаче не е предизвикало интерес. Търгът се провежда в допълнение към резервираните на основата на дългосрочен договор 40 милиарда кубични метра годишно (около 109,5 милиона кубични метра дневно).

“Газпром” не е резервирал през март и предложените мощности за транспорт на газ по тръбопровода “Ямал-Европа” за Германия през Полша, според данните на платформата Джи Ес Ей. На търга са били предложени мощности за транспорт на 89,1 милиона кубични метра дневно, но към тях също не е имало интерес.

Цената на газа в Европа реагира на резултатите от търговете с краткосрочен растеж, повишавайки се до 953 долара за 1000 кубични метра. Впоследствие цената тръгна надолу след сутрешен скок до 1030 долара на фона на все по-голямото напрежение около Украйна.

“Газпром” прекрати изпомпването на газ за Европа по газопровода “Ямал-Европа” на 21 декември миналата година заради липсата на заявки от европейски потребители. Холдингът не е резервирал и изпомпване на газ по тръбопровода. Това означава, че решенията за обемите на доставяния газ по газопровода ще се вземат по време на всекидневните търгове, припомня ТАСС.

Още от Built.bg:  Столичната община ще постави 12 нови камери за контрол на скоростта

“Газпром” вече половин година не резервира допълнителни мощности за транзит на природен газ през Украйна, припомня ТАСС.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам