Бюлетин

“Газпром” прекрати участието си в “Газпром Германия” и всички нейни активи

Група “Газпром” е прекратила на 31 март 2022 г. участието си в германската компания “Газпром Германия” (Gazprom Germania Gmbh) и всички принадлежащи й активи, сред които и “Газпром маркетинг енд трейдинг” (Gazprom Marketing & Trading Ltd). Това съобщи днес ТАСС, позовавайки се на комюнике на холдинга. 

Пояснява се, че от 31 март концернът вече не е собственик на регистрираното в Санкт Петербург подразделение “Газпром експорт бизнес-сървиси”, което от своя страна е единственият учредител на “Газпром Германия”

“Газпром Германия” е оператор на няколко големи газохранилища в страната – в сътрудничество с “Вингаз” (Wingas)  има съоръжения в селищата Йемгум и Реден, работеше и по проекти в Сърбия, Австрия и Чехия.

Германският бизнес всекидневник “Ханделсблат” съобщи снощи, позовавайки се на правителствен източници, че германското министерство на икономиката разработва сценарий, при който могат да бъдат национализирани германските подразделения на “Gазпром” и “Роснефт”.

Според изданието става дума именно за “Газпром Германия” и “Роснефт Дойчланд” (Rosneft Deutschland). Двете компании имат ключова роля в германската система за енергийна сигурност и евентуалната им национализация би помогнала да се избегнат сътресения при енергийна криза.

Агенция Блумбърг съобщи по-рано тази седмица, че европейски органи са провели обиски в германски подразделения на “Газпром”. Еврокомисията вчера потвърди, че на 29 март е извършила необявени проверки в помещенията на няколко дружества в Германия за доставка, пренос и съхранение на природен газ, без да посочи имена.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам