Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Газпром” продължава износа на газ през Украйна. Транспортът по “Ямал-Европа” в източна посока е скочил четирикратно

Руския износ на газ по тръбопроводите, преминаващи през украинска територия, продължава въпреки военния конфликт. Това съобщи днес руският концерн “Газпром”, цитиран от Ройтерс. 

Газпром подава руски газ за транзит през региона на Украйна в обичаен режим и съобразно заявките на европейски клиенти“, посочи компанията. За днес това са 103,8 млн. куб метра газ. 

Същевременно по газопровода “Ямал-Европа” транспортът на газ в източна посока към Полша е скочил четирикратно, по данни на германския газов оператор “Газкейд” (Gascade). Засега не е ясно дали по-големият пренос на синьо гориво е свързан със събитията в Украйна. 

Газопроводът “Ямал-Европа”, свързващ Полша и Германия, обикновено осигурява около 15 процента от доставките на руски газ за Европа и Турция, но от декември съоръжението работи в реверсивен режим на фона на скока на цените на газа в Европа. 

Снимка: БТА

Днес доставките от Германия към Полша през измервателния пункт “Малнов” са на ниво 2,92 млн. киловатчаса на час, повишавайки се значително спрямо 700 000 киловатчаса на час в по-ранните часове.  

Газпром, който резервира газопроводен капацитет да всекидневни търгове, не е заявявал транзитни мощности за февруари и март по този маршрут. Концернът не е резервирал капацитет за второто и третото тримесечие на годината и няма планове да провежда спотови продажби през електронната си платформа тази седмица.

Заетият капацитет по друг важен маршрут за руските газови доставки за Европа – от Украйна до Словакия през пункта “Велке Капушани” също е нараснал – с до 796 815 мегаватчаса спрямо 622 676 мегаватчаса вчера.   

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам