Бюлетин

“Газпром” се отказа да плаща дивиденти за 2021 година

Руският газов гигант “Газпром” съобщи, че акционерите му са решили да не се плащат дивиденти за резултатите през 2021 г., предадоха Ройтерс и Франс прес. Съобщението доведе до главоломен срив на акциите на холдинга на фондовата борса.

Московската борса обяви, че провежда дискретни търгове по акциите на “Газпром”, след като те поевтиняха с над 30 процента, съобщи ТАСС, позовавайки се на сайта на търговската платформа.

“Акционерите решиха, че при настоящата ситуация не е желателно да се плащат дивиденти на основата на резултатите от 2021 г.”, заяви заместник-председателят на управителния съвет Фамил Садигов на общо събрание на акционерите.

През май компанията съобщи, че управителният й съвет препоръчва дивиденти от 52,53 рубли на акция за резултатите й от 2021 г.

Снимка: AP

“Приоритетите на “Газпром” са да реализира инвестиционната програма, включително газификацията на руските региони и подготовката за зимата. И, разбира се, трябва да сме готови да платим по-високи данъци”, допълни Садигов.

Газпром обяви и състава на новия си управителен съвет. Той включва президента на групата Алексей Милер, руския вицепремиер по въпросите на енергетиката Александър Новак, както и министърите на промишлеността и търговията Денис Мантуров и на земеделието Дмитрий Патрушев.

Специалният представител на руския президент за връзки с Форума на страните износителки на газ Виктор Зубков отново е избран за председател на съвета на директорите, уточнява ТАСС.

Русия стана обект на няколко кръга западни санкции след интервенцията си в Украйна на 24 февруари. Износът на руски газ непрекъснато спада от началото на санкциите. “Газпром” освен това спря подаването на газ за няколко от европейските си клиенти, които отказаха да плащат в рубли, сред които и България. Досега обаче скокът на цените на газа позволява на Русия да получава рекордни постъпления, отбелязва АФП.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам