Бюлетин

“Газпром” заявява на Европа, че спирането на газовите доставки е извън контрола му

Руският газов концерн “Газпром” е заявил на свои клиенти в Европа, че не може да гарантира газовите доставки заради “извънредни” обстоятелства. Това се посочва в писмо на компанията, до което Ройтерс е получил достъп.

В писмото с дата 14 юли от руския газов монополист се заявява, че компанията обявява форсмажор за доставки, в сила от 14 юни. Тази клауза, известна като “Божия воля”, е стандартна за бизнес договорите и се отнася до извънредни обстоятелства, които дават извинение на някоя от страните да не изпълни договорните си задължения, припомня Ройтерс.

Засега “Газпром” не е коментирал информацията.

“Уинипег” (Uniper) – най-големият вносител на руски газ, е сред клиентите, които посочват, че са получили писмо, както и че отхвърля това твърдение като неоправдано.  Компанията не сподели съдържанието на писмото, но източник от бранша, пожелал анонимност, каза, че форсмажорът се отнася за доставки по тръбопровода “Северен поток-1”. Газовите потоци по съоръжението са нулеви, тъй като по него започнаха дейности по планова поддръжка на 11 юли, които би трябвало да приключат тази седмица.

Ер Ве Е (RWE) – най-големият германски производител и друг голям вносител на руски газ, също съобщи, че е получил уведомление за форсмажор.

Европа се опасява, че Москва може да остави газопровода спрян като ответна мярка на санкциите, наложени срещу Москва заради инвазията в Украйна. Това ни задълбочило енергийната криза, която създава риск от рецесия в региона.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам