Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Газтрейд” поиска от Гърция лиценз за нова независима система за природен газ

Компанията “Газтрейд” (Gastrade), която изгражда терминала за втечнен природен газ до Александруполис, подаде заявление до Регулаторния орган за енергетика на Гърция (RAE) за лиценз за нова независима система за природен газ (INGS), съобщава “Газтрейд”.

Новият проект Thrace INGS (“Тракия”) ще се състои от плаващ блок за съхранение и регазификация (FSRU) и ще бъде реализиран в Тракийско море, близо до бреговете на Александруполис.

FSRU ще има капацитет за съхранение на втечнен природен газ от 170 000 куб. м и ще може да доставя максимум 22,7 млн. куб. м на ден или 5,5 млрд. куб. м природен газ годишно. Проектът ще включва също офшорна и наземна газопроводна система, която ще свърже плаващия блок със съществуващите наземни газопроводи за пренос на природен газ в района.

Проектът ще повиши енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на газ в Гърция и целия регион на Югоизточна Европа и ще намали съществено всеки риск от прекъсване на доставките, се посочва в съобщението.

Снимка: https://gastradebg.com/

“Газтрейд” е първата компания в Гърция, която получи лиценз за независима система за природен газ за терминала за втечнен природен газ при Александруполис, за който неотдавна бе прието окончателно инвестиционно решение. Към момента проектът за LNG терминал е във фаза на изпълнение с план да започне да функционира в края на следващата година. Проектът е включен в гръцката Оперативната програма “Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014-2020”.

Акционери на “Газтрейд” с равни дялове от по 20 на сто са г-жа Елмина Копелузу, “ГазЛог Сайпръс инвестмънтс” (GasLog Cyprus Investments Ltd), “ДЕПА Къмършъл” (DEPA Commercial SA), българският оператор “Булгартрансгаз” и гръцкият оператор ДЕСФА (DESFA SA).

Още от Built.bg:  Проектът „Паркът” превръща пространства в София в средище на култура и развлечения

“Газтрейд” е първата гръцка компания, която получава лиценз за независима система за природен газ. Компанията проучва, проектира, разработва и експлоатира инфраструктури, които са необходими за приемане, пренос и дистрибуция на природен газ, както и за неговото съхранение, втечняване и регазификация по безопасен, надежден и финансово ефективен начин, съобщават от компанията .

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам