Бюлетин

ГДБОП: Важно е до кого са стигали парите за магистрала „Хемус“, а не дали са изнесени в чувал

Основни предизвикателства в работата на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) миналата година са противодействието на международния тероризъм, нелегална миграция, киберпрестъпността. Срещу разпространението на наркотици има 44 операции, някои от които международни. Заловени са над един тон наркотици, каза при годишния отчет директорът на службата Калин Стоянов.

От началото на ковид пандемията има рязък сок на компютърните престъпления. Характерен белег е пикът на разпространени материали в педофилски мрежи.

Калин Стоянов, снимка: БТА

В ГДБОП има две дела, свързани с магистрала „Хемус“, каза Стоянов и изрази надежда тези разследвания да не останат с един обвинен. Важно е до кого са стигали парите, а не дали са изнесени в чувал или в какъв цвят чанта, посочи той.

Някои от най-значимите случаи на Националната полиция миналата година са свързани с магистрала „Хемус“ и десетина язовира. За водните съоръжения полицията е била сезирана от ДНСК. Статистиката сочи, че има спад от 7,87 на сто на престъпленията и ръст на разкриваемостта с пет процента, сочи отчетът на службата.

В ГДНП има още една приключена проверка, свързана с парите за магистралата.

Над 42 000 граждани на трети страни са опитали да влязат у нас през турската граница. Най-много контрабанди цигари са задържани на пристанището в Бургас, а в регионите около границите са разкрити имоти, в които се отглежда канабис, обобщи директорът на гранична полиция Деян Моллов.

Директорът на националната пожарна Николай Николов отчете, че службата е реагирала на над 50 000 случая миналата година. 30 процента от пожарите са поради небрежност. Лъжливите сигнали са над 1800. Загиналите при инциденти са 184 души. Над 86 000 души са минали различни обучения. В ход е разработка на нова система за оповестяване на населението. По нея се работи заедно с мобилните оператори. Николов изрази очакване в близките две седмици да има резултати.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам