Бюлетин

Генералният секретар на НАТО разкритикува “опасната ядрена риторика” на Путин

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува руския президент Владимир Путин, който заяви днес, че е готов да използва срещу Запада всички средства в своя арсенал, съобщи Франс прес.

“Това е опасна ядрена риторика“, заяви Столтенберг в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. В същото време той отбеляза, че това “не е нещо ново, (Путин) вече го е правил многократно”. “Ще запазим спокойствие и ще продължим да подкрепяме Украйна”, обеща генералният секретар на НАТО.

В интервю за Ройтерс Столтенберг каза, че първата мобилизация на Русия след Втората световна война не е изненада, но ще доведе до ескалация на конфликта, започнал с руското нашествие на 24 февруари.

Според генералния секретар на НАТО действията на руския президент показват “че войната не върви според плановете му”. Ясно е, че Путин е направил “голяма грешка в сметките”, добави Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, снимка: AP

Руският президент свика 300 000 резервисти да се бият в Украйна и подкрепи план за анексиране на части от страната, като намекна пред Запада, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия.

“Ще се погрижим в Москва да разбират правилно как точно ще реагираме. Разбира се, зависи от това каква е ситуацията и какви оръжия може да използват. Най-важното е да предотвратим това да се случи и това е причината, поради която бяхме толкова ясни в комуникацията си с Русия що се отнася до безпрецедентните последици”, подчерта генералният секретар на НАТО, визирайки евентуално използване на ядрени оръжия от страна на Русия.

Руските въоръжени сили дадоха много жертви и отбелязват неуспехи на бойното поле в Украйна. При украинската контраофанзива този месец те бяха прогонени от райони, които бяха превзели в североизточната част на страната, припомня Ройтерс.

Владимир Путин, снимка: AP

Столтенберг заяви още, че сътрудничеството на Китай с Русия след нейното нашествие в Украйна и коментарите му срещу разширяването на НАТО показват защо западният отбранителен съюз трябва да разглежда Пекин като предизвикателство за сигурността. Това “просто увеличава значението на единството на съюзниците от НАТО и на осъзнаването, че Китай е част от предизвикателствата пред сигурността, с които трябва да се изправим днес и в бъдеще”, подчерта той.

Столтенберг отбеляза също “насилническото поведение” на Китай в Южнокитайско море и спрямо съседни страни и нарушаването от негова страна на “основни човешки права”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам