Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Георги Георгиев: На 15 места в София се полага нов тип червена пътна настилка, която намалява скоростта

На 15 места в София се полага нов тип червена пътна настилка, която намалява скоростта. Това обяви пред журналисти председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев при проверка на бул. „Васил Левски“ в близост до Софийската математическа гимназия.

Обектите най-често са близо до училища и детски градини и на конфликтни точки, по които не можем да поставим повдигнати пешеходни пътеки, посочи Георгиев.

Цветът на настилката е червен, за да може на човек да му светне “червената лампа”, че трябва да намали скоростта. Използваме времето, когато има по-малко хора в града, за да подобрим пътната безопасност.

Около половин сантиметър е дебелината на покритието, което е и релефно, за да повиши вниманието на шофьорите и подпомогне спирачния път, поясни Георгиев. Иновативната настилка е с по-добро сцепление, така че, особено в лошо време, автомобилите да успеят да спрат по-бързо, обясни той и допълни, че така се гарантира безопасността на пешеходците. Новата маркировка е препоръчана от експерти, каза Георгиев. Заедно с полагането на новата маркировка е и обичайното подновяване на пешеходните пътеки, допълни той.

Георги Георгиев, снимка: БТА

Осветили сме над 300 пешеходни пътеки, имаме над 20 поставени нови ограничители и над 150 обезопасени кръстовища за последната година и половина, така че да не могат да паркират коли по тях, каза Георгиев.

В рамките на един месец са засечени над 8000 автомобила с над 125 км/ч. Това сочат данните от радарните табели за измерване на скоростта в града, обясни Георгиев. Той допълни, че на Околовръстния път е отчетен нов рекорд за превишена скорост – автомобил се е движел със 240 км/ч.

Още от Built.bg:  Крайнодесният блок печели първия тур на парламентарните избори във Франция
Снимка: БТА

Георгиев обясни, че постоянно работят по пътната безопасност. Правим безплатни обучения за млади шофьори, в които се включиха над 210 души, също така на 15 септември отново ще раздадем светлоотразителни гривни на първокласниците, каза Георгиев. Той благодари на кмета на София и на народните представители за промените в Закона за движение по пътищата, които предвиждат достъп на КАТ до камерите за скорост на всички български общини.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам