Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Георги Георгиев: С бюджет на СО от 2,101 млрд. лв. ще успеем да се справим с огромните предизвикателства

С бюджет от 2,101 млрд. лв., с доброто му разпределение в различните области и с мъдрото му управление съм оптимист, че ще успеем да се справим с огромните предизвикателства, пред които времето ни изправя – войната в Украйна и бежанската вълна, която София посреща, растящите и непрогнозируеми цени на суровини и енергоизточници, както и увеличаващата се инфлация. Това заявява председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев в профила си във Фейсбук по повод приемането на бюджета на София, днес на извънредна сесия на Съвета.

Бюджетът позволява София да посрещне трудностите от редицата кризи, пред които сме изправени, и да продължи своето устойчиво развитие, посочва Георгиев. Той напомня, че най-сериозният проблем, е осигуряването на средства за градския транспорт – заложили сме 170 млн. лв. за неговото финансиране. Заради все още намалелия брой пътници и извънредно високите цени на електроенергията и природния газ, транспортът ни е в особено тежко състояние. Отделяме 36% от собствените си приходи, за да осигурим придвижването на гражданите и заплатите на работещите. Въпреки това, тези средства остават недостатъчни. Ето защо продължаваме да разчитаме на финансиране при актуализацията на държавния бюджет, посочва Георгиев. Той допълва, че въпреки предизвикателствата, в бюджета за 2022 г. се гарантират инвестициите в стратегическите проекти на града – метрото, градски рингове, детските градини и екологията.

Георги Георгиев, снимка: FB

Щастлив съм, че направените от мен предложения бяха подкрепени от Комисията по финанси и бюджет и от Столичния общински съвет. Така гарантираме изпълнението на новите социални услуги за пострадали от домашно насилие – създаване на правна клиника и на още един кризисен център за настаняване.

Още от Built.bg:  Програмата за "Устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия – STAGE" отвори нова покана за грантове

Предвиждаме и ресурс от 200 000 лв. за нови мерки за интеграция на младежи със Синдром на Даун, информира Георгиев.  594 млн. лв. е инвестиционната програма за 2022 година. От нея 94,2 млн. лв. са средствата за строителството на метрото до „Левски Г“. Очакваме и 40 млн. лв. от държавния бюджет за участъка до „Слатина“ – след намаляването на средствата в Плана за възстановяване. Общо 214 млн. лв. са инвестициите в сектор транспорт – от тях са предвидени средства за 10 нови метровлака, 25 нови трамвая и 52 електробуса. 120 млн. лв. са заложени за обновяване на пътна инфраструктура. 89 млн. лв. инвестираме в изграждането на ВиК. 56,5 млн. лв. инвестираме в училища и детски градини. Ще започне изграждането на 22 нови сгради за детски градини, а още 17 са включени в списъка за кандидатстване в програмата на МОН за ново строителство. Всички тези средства за строителство директно се предоставят на районните кметове. 52 млн. лв. са инвестициите за по-чист въздух и екология.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам