Бюлетин

Германия национализира бившата “Газпром Германия”, за да подсигури доставките на газ

Германия ще национализира газовия вносител “Сефе” (Sefe), известен по-рано като “Газпром Германия”, за да го защити от банкрут и да принуди Русия да се изтегли от компанията, съобщи днес икономическото министерство, цитирано от Ройтерс.

“Сефе” бе изваден от контрола на „Газпром“ и поставен под административното управление на Берлин през април. Оттогава компанията е получили приблизително 10 милиарда евро (10,3 милиарда долара) кредитни линии с държавна подкрепа.

Стъпката е необходима, за да се подсигурят енергийните доставки на страната, обяви министерството. “Сефе” е заплашена от фалит, след като спадът на руския внос нанесе на компанията загуби за милиарди евро и тя, подобно на други фирми в сектор,а трябваше да се обърне към скъпия спотов пазар, за да намери други източници на газ.

“Сефе” е втората германска компания след “Унипер” (Uniper), която бе национализирана в резултат на енергийната криза, породена от войната в Украйна.  В съответствие с новия закон за енергийна безопасност германското икономическо министерство нареди днес да бъде намален капиталът на дружеството и по този начин регистрираният по-рано уставен капитал на “Сефе” от 225,6 милиона евро бе сведен до нула. В резултат на това “Газпром” ще загуби инвестициите си.

Снимка: Gazprom.com

Министерството уточни, че национализацията ще бъде съпроводена с компенсация, чийто размер ще се базира на пазарната стойност на “Сефе”. Процедурата по компенсацията все още не е финализирана, добави ведомството.

В съответствие с наложените мерки “Сефе” ще пусне нови акции със същата номинална стойност, които ще бъдат записани от германското правителство. ЕК даде съгласието си за тази схема през уикенда.

В допълнение към национализацията Берлин обяви също, че ще увеличи заема на “Сефе” от държавния кредитор Ка еф Ве (KfW) до 13,8 милиарда евро спрямо предишните 11,8 милиарда евро.

Още от Built.bg:  Време ли е европейската икономика да се подготви за екологичния преход

Голяма част от тази сума ще бъде конвертирана в собствен капитал, въпреки че подобна стъпка все още не е получила одобрението на Брюксел.
Допълнителната държавна помощ за “Сефе” ще дойде от обявения от правителството фонд от 200 милиарда евро, чиято цел е да защити водещата европейска икономика от  покачващите се цени на електроенергията.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам