Бюлетин

Германия отхвърля предложеното от ЕС ембарго на руския петрол

Германия отхвърля предложението на Европейския съюз (ЕС) за ембарго на руския петрол към момента и продължава да се противопоставя на искането на Москва за плащания в рубли за вноса на руски енергоносители, каза говорител на правителството в Берлин, цитиран от Ройтерс.

ЕС изготвя предложения за петролно ембарго на Русия, въпреки че няма единно съгласие сред страните членки за забраната на руски петрол. Дипломати от ЕС твърдят, че Германия не подкрепя активно незабавното ембарго върху руския петрол. 

Говорител на германското министерство на икономиката заяви, че германските компании продължават да плащат за доставките на руски газ в евро.

На този фон вчера председатели на три германски парламентарни комисии заявиха след посещение в Украйна, че ЕС трябва да наложи ембарго върху руския петрол възможно най-скоро.

Снимка: AP

Тричленната делегацията беше съставена от председателите на комисиите по отбрана Мария-Анес Страк-Цимерман, на външните работи Михаел Рот и на европейските въпроси Антон Хофрайтер. Те са представители на тричленната германска управляваща коалиция.

Намаляването на руския петрол ще бъде много важен сигнал, защото ще засегне основния източник на приходи на Русия, каза председателят на германския комитет за външна политика Михаел Рот.

Той добави, че бързо решение на ЕС може да бъде комбинирано с преходна фаза като при забраната за внос на руски въглища, влизаща в сила от средата на август, след като членките на Евросъюза се споразумяха за това миналата седмица.

“Това (петролното ембарго – бел. р.) може да стане в рамките на няколко седмици, защото има и други доставчици”, каза Антон Хофрайтер, председател на комисията по европейски въпроси в Бундестага, добавяйки че периодът за постепенното спиране на вноса на руски въглища е бил твърде дълъг.

Още от Built.bg:  Германската икономика влезе в рецесия

По-рано канцлерът Олаф Шолц съобщи, че Германия може да прекрати вноса на руски петрол до края на годината. Страната вече намали вноса си на енергия, като руският петрол сега представлява 25 процента от вноса, което е спад с повече от една трета спрямо данните преди войната в Украйна.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам