Бюлетин

Германия поема контрола над местното подразделение на “Роснефт”

Германия поставя дейностите на местното подразделение на руския петролен гигант “Роснефт” под попечителството на германски държавен регулатор, съобщиха световните агенции.

Германското подразделение на “Роснефт” управлява множество рафинерии в страната, включително съоръженията край северногерманския град Швет и според Берлин целта на решението е да се гарантира националната енергийна сигурност.

Дейностите на “Роснефт” в Германия, които осигуряват около 12 процента от капацитета за преработка на петрол на най-голямата европейска икономика, са поставени под попечителството на федералната агенция, която управлява енергийните мрежи, уточнява Франс прес, позовавайки се на съобщение на министерството на икономиката.

Канцлерът Олаф Шолц, министърът на икономиката Роберт Хабек и премиерът на провинция Бранденбург ще представят по-късно днес подробности около решението относно подразделението “Роснефт Дойчланд” (Rosneft Deutschland), което е сред най-големите предприятия за преработка на петрол в страната.

Рафинерията в Швет е четвъртата по големина в Германия и доставя около 90 процента от горивата за столицата Берлин. Тя получава целия необходим й суров петрол от петролопровода “Дружба” от построяването си през 60-те години.

По-рано тази година германските власти поеха контрола и над дружеството “Газпром Германия”, подразделение на руския концерн “Газпром”.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам