Бюлетин

Германия ще запази две от трите си атомни централи като резерв до пролетта

Снимки: AP

Германия ще запази две от трите си останали ядрени централи на разположение за производство на електроенергия до април. Това е част от резервен план, препоръчан от мрежовите оператори, провели стрес тестове на електропреносната система, за да оценят рисковете за нея от евентуална ескалация на енергийната криза, съобщи германското правителство, цитирано от световните агенции.

Атомните централи “Изар 2” и “Некарвестхайм 2”, с капацитет от 1400 мегавата всяка, и оперирани от енергийната компания Е.ОН (E.ON), както и третата централа – “Емсланд”, трябваше да бъдат окончателно спрени до 31 декември, припомня Ройтерс.

Сега обаче животът на “Изар 2” и “Некарвестхайм 2” може да бъде удължен до април 2023 г., за да помогнат при евентуален недостиг на електроенергия през зимата, обяви правителството.

Министърът на икономиката Роберт Хабек каза, че рисковете от ядрената технология налагат запазване на плана за прекратяването й в Германия, но ограничените доставки на руски газ оправдават мярката.

Комбинацията от проблеми, като спирането на атомни електроцентрали във Франция, горещата вълна, възпрепятстваща производството на водноелектрическа енергия, и проблеми с транспортирането по вода на въглища заради ниско ниво на реките, може да натовари електропреносната мрежа на страната тази зима, алармира още Хабек, цитиран от Асошиейтед прес. “Поради всички тези рискове не можем да разчитаме на наличието на достатъчно електроцентрали, за да стабилизираме електрическата мрежа в краткосрочен план, ако има недостиг на енергия в съседните ни страни”.

Правителството вече обяви множество мерки за внос на газ от различни източници и повторно активиране на електроцентрали, работещи с въглища и петрол, като същевременно призовава гражданите да пестят колкото е възможно повече енергия.

Още от Built.bg:  Илиана Иванова и Николай Денков очертаха основните приоритети, които стоят пред България

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам