Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Германия спира три ядрени реактора в разгара на енергийната криза в Европа

Снимки: BTA/AP

По жестоко стечение на обстоятелствата в момент, когато Европа преживява една от най-тежките енергийни кризи в своята история, днес ще бъдат извадени от експлоатация половината от оставащите ядрени мощности в Германия, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Това става десет години след историческото решение на канцлерката Ангела Меркел да извади страната от атомната енергетика.

Сегашната енергийна криза в Европа се засилва от възобновяването на геополитическото напрежение между основния газов доставчик, Русия, и европейските й клиенти.

Днес ще бъдат спрени окончателно ядрените реактори в Брокдорф, Гронде и Гундреминген, управлявани от Е.ОН (E.ON) и Ер Ве Е (RWE), след три и половина десетилетия в експлоатация. Общата мощност на съоръженията е около 4 гигаватчаса, което се равнява на 1000 вятърни електроцентрали.

В края на 2022 г. ще бъдат извадени от експлоатация и последните три атомни централи в страната – Изар 2, Емсланд и Некарвестхайм 2. Така от електропреносната мрежа ще отпаднат още около 4 гигавата инсталирани мощности.

Берлин реши да ускори плановете си за излизане от ядрената енергетика след катастрофата на японската АЕЦ Фукушима през 2011 г.

Шестте ядрени реактора през 2021 г са произвеждали около 12 процента от електричеството в Германия, сочат данни на Асоциацията на енергийните дружества (BDEW). Делът на възобновяемите енергийни източници е 41 процента, следвани от въглищата с 28 процента и природният газ с 15 процента.

Германия планира до 2030 г. да произвежда 80 процента от електричеството си от възобновяеми енергийни източници

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам