Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Германия създава министерство на жилищата

Berlin Alexanderplatz City Building  - wal_172619 / Pixabay

След края на преговорите “светофарната коалиция” в Германия ще даде зелена светлина на бъдещо минисрество на жилищата. 

В своя анализ Deutsche Welle подчертава, че една от неотложните задачи на новото правителство е да се справи с жилищната криза. Достъпните жилища бяха в центъра на кампанията на социалдемократите, които ще оглавят бъдещото правителство на Германия, а анализаторите са убедени, че идва моментът, в който да покажат, могат ли да  реализират обещанието си.

Всъщност причината за това обещание е съвсем реална. Жилищната ситуация в Германия е в такъв безпорядък, че следващото правителство е решено да създаде изцяло ново министерство.  

Munich Construction Crane Machinery - weareaway / Pixabay
weareaway / Pixabay

Ключов ангажимент – 400 000 нови жилища всяка година, 100 000 от които ще бъдат с бюджетни субсидии. 

Този залог е с 50 000 единици повече от текущата цел и с около 100 000 повече, отколкото строителният сектор е успял да построи до момента. Това е и четирикратно увеличение на тези, които получават субсидии. В зависимост от проучването, Германия може да се нуждае от поне толкова нови жилища всяка година, в зависимост от миграционните тенденции, през следващото десетилетие или повече.

Въпреки всичките си обещания обаче коалиционното споразумение не съдържа подробности за това как те могат да бъдат изпълнени. Много от политиките в областта на жилищата и сградите ще се нуждаят от Бундестага, германския парламент, за да промени стари или да приеме нови закони.

Flow City Winter Snow Reflection - wal_172619 / Pixabay
wal_172619 / Pixabay

„Ще бъде възможно да се оценят действителните ефекти от промяната само след като инструментите бъдат поставени в конкретни условия“, казва за DW Андрей Холм, изследовател на жилищното строителство в берлинския университет Хумболт.

Още от Built.bg:  Проектокабинетът "Желязков": кои министри влизат в него

„Строителство, строителство, строителство“

Огромното търсене и ограниченото предлагане помогнаха за повишаване на наемите в Германия, особено в градовете. В свое изследване от 2018 година, Андрей Холм подчертава, че 4,4 милиона домакинства в големите градски райони живеят в пространства или твърде малки, или твърде скъпи. 

Берлин е удвоил наемите си средно за едно десетилетие, според Numbeo, калкулатор на разходите за живот.

Tram Traffic City Berlin Transport - Kuller63 / Pixabay
Kuller63 / Pixabay

Доходите не се поддържат, което означава, че жителите трябва да харчат повече от приходите си за жилища, оставяйки по-малко за други видове потребление. Това има въздействащ ефект на други места в икономиката.

Не от вчера социалдемократите отговарят на този казус така: „строителство, строителство, строителство“. Тяхното коалиционно споразумение предвижда „съюз за жилища на достъпни цени“, със специален акцент върху студентите и по-младите хора, както и подкрепата за собствеността върху жилищата, сдруженията с нестопанска цел и политиката за местно планиране. 

Очертават се и усилията за рационализиране и дигитализиране на бюрократичните процеси, които одобряват и финансират строителни проекти. Целта е да се изчистят административните пречки, които увеличават разходите, а това от своя страна оказва натиск върху наемите.

„Новата коалиция приема много от предложенията и исканията, направени от организациите на наемателите през последните години в областта на новото жилищно строителство“, каза Холм.

Не всички разходи ще бъдат лесни за контролиране

Тесните места във веригата за доставки и инфлацията удрят строителния сектор, тъй като са други аспекти на икономиката. Разходите за труд, земя и особено материали са нараснали драстично спрямо предишни година  според последните данни на Асоциацията на германската строителна индустрия. Недостигът означава и забавяне на строителството.

Още от Built.bg:  Столичната община ще постави 12 нови камери за контрол на скоростта

Несъстоятелно за наемателите

Строителството е дългосрочно решение, което не облекчава достъпността и предлагането сега. Германия има т. нар. спирачка за наемите от 2015 г., но до голяма отваря път на новото строителство. 

Коалиционното споразумение призовава за преразглеждане на спирачката, но до голяма степен не предвижда никакви големи промени в нея, освен удължаването му до 2029 г. Критиците казват, че има твърде много изключения и трябва да бъде обвързано с доходите, а не с пазара.

Skyscraper Munich Building Facade - Alexas_Fotos / Pixabay
Alexas_Fotos / Pixabay

„Особено в градове с тесни жилищни пазари, това няма да е достатъчно за ефективна защита на наемателите“, отбелязва анализатора.

Берлин се опита да ограничи наемите за пет години, но конституционният съд на Германия отхвърли закона по-рано тази година с мотива, че градът-държава не може да отмени федералното регулиране. В отговор активисти постигнаха победа на референдум без правен характер, призоваващ за изземване на апартаментите от най-големите имотни компании. 

Подобно изземване не се предвижда на федерално ниво. Освен конституционни проблеми, свързани със защитата на частната собственост, противниците на тази мярка изтъкват и че тя произволно избира победители и победени и ще струва милиарди евро под формата на компенсации.

Building Government District - RoDobby / Pixabay
RoDobby / Pixabay

Германия има 1,8 милиона празни апартамента, извън градове, където хората са по-малко заинтересовани да живеят – или биха имали трудности да го направят, сочат данни на Германската асоциация на градовете и общините (DStGB).

Самото жилище не е достатъчно –  връзките с обществен транспорт, училищата и бизнес пространството също трябва да бъдат изградени, което според DStGB ще привлече хората да се преместят в тези по-малко заети райони.

От асоцияцията приветстват създаването на необходимото министерство, но настояват да видят още по-широкообхватно министерство на инфраструктурата, което да вземе предвид всички тези аспекти на планирането и развитието.

Още от Built.bg:  Жилищното строителство - спасителят на британската икономика

Загриженост за климата

Междувременно зелените площи трябва да бъдат защитени, което е пречка за прибързаното строителство. Коалиционното споразумение признава тази задача. Има и някои специфики, като например изискване за отопление на нови сгради с най-малко 65% възобновяема енергия до 2025 г. Освен е необходима яснота как разходите за енергия, които ще се повишат с нарастването на цената на въглеродния диоксид, се разделят между наемателите и собствениците.

Но финансовата страна е по-лесната част, тъй като правителството може, поне на теория, да отдели големи суми пари за смекчаване на климатичните разходи. 

Пространството и ресурсите са по-ограничени. Като цяло строителният сектор представлява 38% от глобалните емисии на CO2, свързани с енергията, според Програмата на ООН за околната среда.

Бъдещото правителство на Германия възлага част от надеждите си за повече иновации в строителните материали, които биха могли да намалят емисиите им. Вече има тласък да се строи с повече дърво, вместо бетон.

Засега анализаторите са категорични в едно – нищо от изброените предложения не може да бъде реализирано за една нощ, защото няма бързи решения.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам