Бюлетин

Германия възобнови работата на още една ТЕЦ на въглища

Германия възобнови работата на още една от топлоелектрическите си централи (ТЕЦ), която работи с въглища, за да намали използването на природен газ за производството на електроенергия, съобщи ДПА.

Рано тази сутрин към производството на електроенергия е включена ТЕЦ “Хайден”, която работи с черни въглища и е част от енергийния резерв на страната, обяви говорител на корпорацията “Унипер” (Uniper).

С мощност от 875 мегавата, “Хайден” е една от най-мощните въглищни ТЕЦ в Германия, според “Унипер”. Тя е пусната в експлоатация през 1987 г. , намира се венергийния резерв в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, в западната част на страната.

Природозащитната организация “Грийнпийс” (Greenpeace) определи като “необходимо” повторното пускане в експлоатация на ТЕЦ-овете.

“Пускането отново на топлоелектрическите централи, които вече са били изключени, е болезнено, но неизбежно решение”, заяви експертът към “Грийнпийс” по въпросите на климата и енергетиката Карстен Шмид.

ТЕЦ-овете на въглища трябва да бъдат използвани, докато Германия намери решение как да компенсира недостига на газовите доставки от Русия, смята Шмид.

Германия планира да спре работата на топлоелектрическите централи, които работят с въглища, не по-късно от 2038 г. Повторното пускане в експлоатация на част от тях обаче се налага поради войната в Украйна и последвалите сривове на енергийния пазар, отбелязва ДПА.

Властите в Германия позволиха от 14 юли тази година ТЕЦ-овете, които са част от т. нар. “енергиен резерв”, да подновят работа с пълния си капацитет, за да може страната да спести от потреблението на природен газ.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам