Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Германски министри се обявиха против ембарго върху руските енергоносители

Германските министри на външните работи и на финансите се обявиха против налагането на ембарго върху вноса на петрол, газ и въглища от Русия заради инвазията й в Украйна, предаде Франс прес.

Трябва да можем да запазим санкциите (в дългосрочен план). Няма да има никаква полза от тях, ако след три седмици установим, че в Германия имаме електроенергия само за още няколко дни и затова трябва да се откажем от тези санкции“, каза външният министър Аналена Бербок пред телевизия А Ер Де.

“Готови сме да платим много, много висока икономическа цена”, увери Бербок в интервю за друг германския телевизионен канал – Цет Де Еф, но в същото време попита: “Ако утре в Германия или Европа светлините угаснат, това няма да спре танковете.” Тя подчерта, че е щяла веднага да въведе такива санкции, ако това е можело да спре войната.

Аналена Бербок, снимка: AP

Германският финансов министър Кристиан Линднер също изрази скептицизъм що се отнася до налагането на ембарго върху руските енергоносители. “Не бива да ограничаваме нашия капацитет да издържим в дългосрочен план”, предупреди той пред вестник “Билд” и подчерта, че едно ембарго би се отразило негативно.

Съединените щати “обсъждат много активно” възможността за забрана на вноса на руски петрол, каза държавният секретар Антъни Блинкън.

Германия обаче внася от Русия 55% от петрола и 42 на сто от природния газ, които потребява – зависимост, която собственото й правителство критикува от началото на руската инвазия в Украйна, но за чието намаляване ще са необходими години, отбелязва АФП. Едно ембарго върху руските енергоносители “би заплашило социалния мир” в Германия, предупреди в петък министърът на икономиката Роберт Хабек.

Още от Built.bg:  Зелен водород, произведен със слънчева и вятърна енергия: Германия започва иновативно производство

Германия не е единствената страна от Европейския съюз, която не е склонна да подкрепи забрана на вноса на руски петрол и газ, отбелязва още АФП.

Япония обсъжда със Съединените щати и европейски държави ембарго върху руския петрол, съобщи днес националната информационна агенция Киодо, цитирана от Ройтерс.

На фона на войната в Украйна, петролът поскъпна рязко, като тази сутрин цената на сорта Брент от Северно море доближи 140 долара за барел, преди да спадне до малко под 130 долара. Има опасения, че скъпата енергия ще се отрази негативно на световната икономика.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам