Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Германският министър на икономиката предупреждава за спиране на индустрията заради недостиг на газ

Германия е изправена пред недостиг на газ, ако руските доставки останат ограничени на сегашните нива. Някои предприятия ще трябва да бъдат затворени, в случай че няма достатъчни количества синьо гориво през зимата, каза в интервю пред сп. “Шпигел” министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс.

“Компаниите ще трябва да спрат производството си, да освободят работниците си, веригите за доставки ще се сринат, хората ще задлъжнеят по сметките си за отопление, като цяло хората ще обеднеят”, предупреди Хабек. По думите му това е част от стратегията на руския президент Владимир Путин за разделяне на страната.

Това е “най-добрата среда за популизъм, който има за цел да подкопае нашата либерална демокрация отвътре”, добави икономическият министър и подчерта, че не трябва да се позволява на плановете на Путин да проработят.

Хабек изложи перспектива за по-нататъшни облекчения за бизнеса и домакинствата, засегнати от липсата на газ, но предупреди, че няма да е възможно да се поемат всички негативни последици.

Потребителите могат да отчетат удвояване или утрояване на енергийните си разходи, които в някои случаи вече са с 30 до 80 на сто по-високи заради поскъпването от миналата есен, предупреди междувременно днес Клаус Мюлер, ръководител на германския регулатор “Бундеснецагентур” (Bundesnetzagentur), пред А Ер Де.

Роберт Хабек, снимка: AP

Регулаторът е разгледал различни сценарии, каза Мюлер, и повечето от тях “не са добри и означават или твърде малко газ в края на зимата, или изпадане в затруднено положение през есента или зимата”.

Германия задейства втора фаза от тристепенния си авариен план за ситуацията с газа вчера. Тя влиза в сила при преценка на правителството, че има висок риск от дългосрочен недостиг на газ в страната.

Още от Built.bg:  След дебата с Тръмп: Ще оцелее ли кандидатурата на Байдън за втори мандат?

Снощи Мюлер съобщи пред телевизия Цет Де Еф, че страната му може да издържи два, два и половина месеца в обичаен режим на ползване на газ през зимния сезон, ако германските газохранилища са изцяло запълнени.

Той каза още, че най-голямата европейска икономика се нуждае от допълнителни доставчици и трябва да пести газ.

“Ако съоръженията за съхранение (на газ) в Германия бяха на теория пълни на 100 процента…, бихме могли да се справим изцяло без руски газ”, но само за два месеца и половина, след което газохранилищата ще бъдат празни, алармира Мюлер.

По думите му ситуацията с доставките на газ е напрегната, но все още стабилна.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам