Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Главболгарстрой инвестира 12 млн. лв. в най-технологичния завод за стоманобетонови конструкции у нас

Главболгарстрой-Прифаб е най-новият и най-мащабен проект на Главболгарстрой АД. В него са инвестирани 12 мил. лева като проектът включва закупуване на земя, изграждане, оборудване, въвеждане в експлоатация и позициониране на пазара на Завод за сглобяеми стоманобетонови елементи ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ-ПРИФАБ. Обектът се намира до град Пазарджик и е вече на етап строеж.

Структурата на активите му е както следва: закупуване на земя, изграждане на производствени халета на 3,960 м², административна сграда, бетонов център с производителност 60 м³/час, слетки за съхранение на инертни материал, открита складова площ с мостови кранов път, комплекс производствени машини и съоръжения, платформи за извозване на извънгабаритни елементи, платформи за вътрешнозаводски транспорт.

 

След въвеждане в експлоатация, заводът е в състояние да произведе пълната гама от сглобяеми, предварително напрегнати стоманобетонови конструкции за нуждите на индустриалното строителство. Производственият капацитет на предприятието е 140 000 м² покрита индустриална площ при балансирани мощности на производство.

Константин Златев и Димитър Таллиев представят проекта “Главболгарстрой-Прифаб”

Константин Златев, изпълнителен директор на ГБС – Пловдив АД и Главболгарстрой-Прифаб обяснява какво означава балансирани мощности:

Ние може да произведем и 200 000 м². Но това не е добре, тъй като това е производствен процес и работниците трябва да идват на работа в 9 ч. и да си тръгват в 17 ч. Т.е. това означава да леем точно по 1200 кубика на месец, за да може хората да са спокойни и да работят ефективно.

Възприетата технология, компетенцията и опита на ръководния персонал, както и състоянието на производствените машини и съоръжения, определят завода като технологично водещ на пазара. Константин Златев дава заявка това да бъде най-модерният технологичен завод в България. Технологичното оборудване е изцяло от водещи европейски компании, занимаващи се само и изключително с прикаст елементи.

Т.е какво е оборудването – имаме 2 универсални линии, едната е 800-тонна, а другата е 650-тонна. Имаме 3 кофражни форми за главни греди, имаме самоносещо се корито, което произвежда столици, имаме 2 броя батерии за колони. Бетоновият възел е италиански, той е планетарен, т.е. чисто за прифаб елементи. Искам само да отбележа, че заводът произвежда единствено и само покрити площи. Т.е. прифаб елементи. Истинските технологични заводи, които се занимават с прифаб елементи, продават покрити площи. Т.е. ние продаваме готова продукция, правим value engineering.

ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ-ПРИФАБ отделя особено внимание на възможностите за оптимизация на произвежданите конструкции, с цел намаляване на разходите на клиента и редуциране на сроковете за изграждане на обекта.

Това е най-голямата стойност на Главболгарстрой-Прифаб, защото обръщаме внимание на възможностите за оптимизация на произвежданите конструкции с цел намаляване разходите на клиента, редуциране на сроковете и изграждане на обекта на база value engineering. T.e. ние отиваме при клиента или клиента идва при нас, ние му предоставяме 4-5 решения на конструкцията. Представяме колко струва тази конструкция, обясняваме предимства и недостатъци  и взимаме заедно решенията. Т.е. проектиране на самите покрити площи, изпълнение, като производствено изпълнение в нашия завод и вече монтаж на обекта, и изпълнение на самия обект.

Проектът дава още възможност да се създаде национално покритие чрез изнесени производства на извънгабаритните елементи, включително и въвеждане на приобектови технологии за нуждите на инфраструктурното строителство. Също така увеличаване на пазара с клиенти, които понастоящем са принудени да изграждат метални конструкции.

Още от Built.bg:  Зелен водород, произведен със слънчева и вятърна енергия: Германия започва иновативно производство
Заводът в строеж

Пазарът на сглобяемите стоманобетонни конструкции за последните 12 месеца се оценява на 520 000 м². В ефективната площ, на радиус от 150 км. от Пазарджик, са 400 000 м². Съществуващите заводи за стоманобетонни конструкции в България, в момента, могат да направят около 300 000 м² на година.

Т.е. от остатъка от около 250 000 м², ние може спокойно да задоволим 140 000 м². За останалите 100 000 ще видим какво ще праим, може би ще вървим към разширение.

Това споделя Константин Златев, изпълнителен директор на Главболгарстрой-Прифаб и добавя още:

Това е най-голямата инвестиция на Главболгарстрой, правена до момента. Решихме се чак сега, защото в момента индустриалното строителство е много развито. Имаме такъв завод вече, построен в Самоков през 2014 год., но той беше направен, за да обслужи нашите инфраструктурни проекти. Там произвеждаме всичко на едно. И бетоновите елементи за мостови съоръжения, и покрита площ. Това са два различни бизнеса. В единият случай продаваме на квадрат, в другият – на кубик. И това води до дисбаланс на завода ни в Самоков, а ние търсим, както споменах, value engineering.

Мястото на завода е избрано стратегически. В момента Пловдив се развива успешно в индустриалното строителство, а пред Пазарджик и Хасково това предстои. Ефективният радиус на доставки от завода е 150 км., като в тях попада и София. Директната връзка на завода с автомагистрала „Тракия“ също го позиционира логистично изключително добре.

Попитан дали в ситуация на висока инфлация, строежът и изпълнението на проекта биха се забавили, Константин Златев отговаря:

Главболгарстрой работи по следния начин. Ние взимаме обекта, подписваме договора с възложителя, тук ГБС – Пловдив е възложител и изпълнител, и всичките материали си ги купуваме на ден 2. Ние обичаме материалите ни да са на място, за да може да обезпечим обекта и да тушираме инфлацията. Когато защитихме този бизнес модел от 12 милиона, ние купихме всички материали. Всичко сме си обезпечили като обект.

Конструктивната система на ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ-ПРИФАБ позволява с 1 м³ произведен сглобяем стоманобетон да бъдат покрити и оградени 7.14 м² застроена площ (при усреднен показател за индустрията 6.25 м²).  Снижените транспортни разходи в резултат на конструктивната схема, позволяват разширяване на зоната на ефективна доставка до 250 км от производствената база.

Още от Built.bg:  След дебата с Тръмп: Ще оцелее ли кандидатурата на Байдън за втори мандат?

Заводът се очаква да бъде пуснат в експлоатация в края на октомври тази година. В него ще работят 52 души, които вече са избрани и работят по изграждането му.

В момента, те монтират колоните, които ще работят на линиите, главният ни инженер вече е назначен. Това се прави с цел, когато влязат в завода, да го познават добре.  Стартираме с първата продукция още при откриването на завода, започваме да подписваме договори. Заводът е пълен за догодина. За клиенти до 10 000 м² сме купили специална технология, т.е. те ще са по-бързи. И са отделени като производство в самата мощност на завода. Т.е. халетата до 10 000 м² ще ги произвеждаме независимо. Между 20 000 м² и 30 000 м² би трябвало за месец и половина – два да ги произведем. А по-големите – за около 3 месеца и половина при балансирано производство.

Константин Златев споделя, че след пускането на завода в експлоатация е предвидено закупуването на фотоволтаици, които да бъдат инсталирани на покрива. Очаква се те да покрият нуждите от енергия на 100%, като по този начин се търси и максимален екологичен баланс.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам