Бюлетин

“Главболгарстрой” изгради нов технологичен завод от руините на стара фабрика

Автор: Радка Петкова

С официално откриване в Ямбол беше представена новата производствена сграда на “Мебели Виденов” – база “Тунджа”, която ще увеличи производствения капацитет с 30% и ще отвори нови 200 работни места в мебелната компания. Проектът бе изпълнен от “Главболгарстрой” АД.

На церемонията по откриването присъстваха кметът на община Ямбол Валентин Ревански, областният управител Васил Александров, главният архитект на община Ямбол Константин Якубович. Президентът Румен Радев също изпрати поздравителна нота.

Инж. Петър Петров е ръководител строителни обекти в “Главболгарстрой” АД и работи в компанията от 2012 год. Отговаря за цялата строителна дейност от проектирането до реализирането на строителните проекти. През годините е бил отговорник по реализацията на ключови за Главболгарстрой обекти, като: ”Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София”; “Транспортен възел Лъвов мост”; ръководител проект „Рехабилитация на настилките на Пристанище Варна Запад” гр. Девня и „Рехабилитация на железопътната инфраструктура Пловдив – Бургас”.

Г-н Петров, разкажете ни повече за наскоро приключилото строителство на новата производствена база на мебели „Виденов“ в Ямбол? Нов строеж ли беше или реконструкция на стара сграда?

Това беше реконструкция на стара сграда. Старата сграда беше бивша тъкачница „Тунджа“, така се казваше. Тя е построена през 60-те години на миналия век. Основното предизвикателство беше веднъж краткия срок, след това да преустроим от тъкачна фабрика в завод за мебели.

Кои бяха основните моменти от реконструирането на старата тъкачница в превръщането и в нова фабрика за мебели?

Първо ние стартирахме с укрепване на съществуващата конструкция. След това направихме нова хидроизолация по покривите, изградихме нова дъждоотводна канализация. След това направихме нова стоманобетонова настилка. Тя беше едно от предизвикателствата, защото във връзка с изискванията за машините в мебелното производство, нейните отклонения в равнинност, трябваше да е плюс/минус 2 мм.

След това боядисахме производствените халета и поетапно започнахме да монтираме производственото оборудване, като до всяка една машина пуснахме съответните инсталации. В същото време вървеше и монтирането на осветителните тела. Те са енергоспестяващи, приблизително 12 хил. бройки. След като приключихме вътре сградата, излязохме навън. Направихме външната площадкова мрежа, външният водопровод, противопожарния водопровод. Както и  21 хил. кв. м. пътища, такива за ТИР-ове, с павета.

За колко време всъщност успяхте да направите тази мащабна реконструкция?

Още от Built.bg:  Пилотна водородна технология за българското газохранилище в Чирен

За година и 4 месеца. От март 2021 год., а откриването беше на 1 август 2022 год.

Как успяхте да се справите с краткото време, с което разполагахте?

С краткото време се справихме с пълна мобилизация на екипа. Във връзка с тази нарастваща инфлация предплатихме напред всички материали. Не се налагаше да очакваме доставки от някъде.

Какви бях трудностите в тази почти година и половина?

Ами имаше трудности, свързани в с Ковид пандемията. Ние бяхме взели мерки с предпазните средства, но по едно време около 30% от екипа беше под карантина. Това беше най-голямото предизвикателство.

Колко работни места отвори тази фабрика?

Фабриката отвори около 200 нови работни места. 

Какви са основните конкурентни предимства на Главболгарстрой?

За мен, основното предимство на нашата компания, е добрият мениджмънт в управлението на строителните процеси. Това предполага и води до бързо и качествено изпълнение на възложените проекти. Без съмнение, голямо богатство са служителите и работниците на компанията. Те са нашият най-ценен ресурс в стабилната ни и изградена с години корпоративна структура. Така всички тези трудности, които имаме, всеки един обект си има своите трудности, ние заедно преминаваме през тях като екип. Лично аз много разчитам на моя екип.

Имате ли изградена стратегия за справяне с условията на бързо растяща инфлация?

Стратегията е следната. Ние след като подпишем договор със съответен възложител, правим сметка какви материали трябва да закупим за изграждането на целия обект и предварително ги авансираме. По този начин запазваме цена за целия обект.

Какъв е фокусът на компанията в момента, върху какви проекти работите?

В момента фокусът е върху жилищно и индустриално строителство. Според мен индустриалното строителство ще се развива. Не случайно работим по този завод за стоманобетонни елементи в Пазарджик. При жилищното строителство едва ли ще е така. Там, в момента, има пик, който така или иначе ще тръгне надолу. Индустриалното строителство е процес от инфлацията. Всеки бизнесмен, който жалее за своето производство, парите, които има, ги инвестира в увеличение на производствените капацитети. По този начин той се справя с инфлацията. В индустриалното строителство, според мен, Главболгарстрой попада в топ 3.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам