Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

„Главболгарстрой” на сцената на Делфийския икономически форум

Тазгодишното издание на най-големия икономически форум в региона беше озаглавено “Промяна на парадигмата”. В рамките на четири дни, в дискусиите се включиха 990 лектори от 71 страни –  държавни и правителствени ръководители, представители на бизнеса, неправителствения сектор и академичните среди, които обсъдиха подходите към устойчивото развитие и конкурентоспособността. 

В рамките на участието си в Делфийския икономически форум участва и българският държавен глава  Румен Радев.

В дискусиите се включиха и генералният директор на Главна дирекция “Енергетика” на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен и Мери Бърс Уорлик, заместник-изпълнителен директор на Международната агенция по енергията (МАЕ).

Снимка: Делфийски икономически форум

На сцената на форума, известен като “Гръцкия Давос”, пред журналистката Мария Николотсоу, Калин Пешов, председател на Управителния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ анализира постигането на максимална ефективност при разпределението на публичните средства, така че да бъдат от обществен интерес.  

„Главболгарстрой” вече повече от 50 години изпълнява проекти в Източна и Западна Европа, в Германия, Косово, Република Северна Македония и други. Във фокуса на дискусията бяха инвестициите в социалната и икономическа сфера, публично частното партньорство и инвестиции в  инфраструктура.

В момента компанията работи по проекти предимно на Балканите като едни от най-важните и критични енергийни инфраструктурни обекти е IBS – междусистемната газова връзка България – Сърбия. Също така “Главболгарстрой” изпълнява разширяването на капацитета на газохранилището в Чирен. 

“Това е една от най – актуалните и важни теми, които касаят независимите доставки на газ за Югоизточна Европа”, подчерта Калин Пешов. 

В “Главболгарстрой” работят повече от 2 000 служители. Компанията има представителен офис в Брюксел, скоро отваря и свое представителство във Вашингтон. 

Опитваме се да бъдем най – добрите в това, което правим, като следваме стриктно сроковете и бюджета, с които разполагаме.

“Главболгарстрой” гледа на социалните обществени инвестиции – училища, детски градини, болници и на икономическите инфраструктурни инвестиции – пътища, магистрали, електропреносна мрежа като на едно цяло, което работи в полза на обществото. 

“Става въпрос за различни обекти, но те имат значение тогава, когато работят заедно”, уточни Пешов. 

Работил съм в Министерството на финансите, по-специално в звеното, отговорно за разпределението на публичните средства, така че познавам и добрите, и лошите практики. Това е изключително полезен опит, когато работим по проекти с европейско финансиране. А днес, като председател на Управителния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ АД, виждам процеса от другата страна, от страната на прилагането, тогава, когато ние участваме. Виждам също, когато ефективността може да бъде подобрена, когато даден пропуск може да бъде премахнат и работата да бъде свършена по-добре. Това е възможност да видим една процедура под друг ъгъл, така че целия процес да се забърза. 

“Само когато видиш финалния продукт, реализирания обект, само тогава можеш да кажеш дали е полезен или не”, сподели Калин Пешов. 

Той обясни, че в България в момента се случват много промени, особено по отношение на енергийната инфраструктура, затова “Главболгарстрой” изпълнява ключови обекти, както в критичната инфраструктура, така и в енергийната инфраструктура.

Още от Built.bg:  Предварителни данни след приключване на евровота в страните от ЕС

Председателят на Управителния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ АД е убеден, че България притежава много висококвалифицирани кадри, които са изключително мотивирани да работят. Затова сътрудничеството между България и Гърция се случва в различни посоки – енергийната ни свързаност, свързаността във всички области на инфраструктурата и културното наследство. 

Устойчивата компания е социално-отговорната компания

Калин Пешов вярва, че етиката определя бъдещето на бизнеса: 

Мениджмънтът на компанията ни, консултативния съвет подписаха етичен кодекс. Всеки един от нас, управляващите ГБС, преценява всеки един проект, по който работим и неговата добавена стойност за обществото. 

А развитието на “Главоблгарстрой” освен чрез растеж е и чрез устойчивост. 

“Устойчивост – това е много важна дума, която се употребява много често, но ние я употребяваме винаги на място, за нас тя не е просто модерна идея. 

Работим усилено, за да бъдем социално отговорна компания. Посоката ни е такава, че утре да бъдем горди с това, което правим. Да покажем построеното от нас на децата ни и да кажем – “Това е добро за обществото”. 

Без значение дали става въпрос за път, магистрала, газова или железопътна инфраструктура, важното е да бъде от полза на възможно най-много хора”

Пазарът на труда като тест за добрия работодател 

“Преди дни участвах в бизнес закуската, организирана от Американската търговска камара в България, заедно с новия посланик на САЩ в България, Н. Пр. Кенет Мертен, и дискутирахме точно този въпрос. Липсата на работна ръка в България и знаете ли, нещата не стоят у нас по-различно от останалите части по света. 

Важното е да се отнасяме с хората добре, да им предоставяме и даваме възможности, достъп до образование. В това отношение можем да си сътрудничим с Гърция. Ние сме две държави, които могат да вървят напред заедно. 

Сложно е, свободното движение на хора е част от този процес, но понеже панела е за инвестициите, ако инвестираме в образование, здравеопазване, не само нашите две държави, Балканите биха се придвижили по-бързо напред”, убеден е председателят на Управителния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“. 

Доверието е равно на действията 

Темата за банковия сектор и възможностите за лесно кредитиране Калин Пешов обясни като процес, в който лично се е убедил: “Колко лесно можеш да получиш кредит, зависи от това колко упорито си готов да работиш. Ако работиш упорито, получаваш кредит. Важно е действието, а не да оставяш всичко в полето на мечтите. Сещам се за една мисъл, защото сега всеки говори за силата на позитивната нагласа, но хората казват – “С позитивна нагласа, няма да спечелиш доверие”. Трябва да работиш упорито!”.  

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам