Бюлетин

Как бизнесът участва в енергийната трансформация на България и Югоизточна Европа – примерът на “Главболгарстрой”

На снимката: Алина Инайе, съветник на президента на German Marshall Fund (САЩ) – GMF Хедър Конли; Йорго Чацимаркакис, главен изпълнителен директор на Hydrogen Europe; Каталин Добрански, старши директор – иновации, финанси и фискални въпроси ECSA; Базил Гавалас, управляващ партньор Milhous Associâtes Consultancy and Development Corporation (Модератор); Пламена Ненкова, заместник изпълнителен директор „Международни отношения и бизнес развитие“ в „Главболгарстрой Холдинг“; Матео Фумерио, Европейската комисия; Д-р Атанасиос Дагумас, президент на Регулаторния орган за енергия, отпадъци и води (RAE WW);

Конференцията „EastMed Southeast Europe“, организиранa от “Делфи икономически форум” в Брюксел дискутира ролята на бизнеса в променящия се енергиен сектор.

Пламена Ненкова, заместник изпълнителен директор в “Главболгарстрой” беше единствен представител на частния сектор представи енергийните проекти, по които компанията работи от десетилетия. 

Акцентът беше върху водещата роля на “Главболгарстрой” при реализирането на мащабни стратегически инфраструктурни проекти в България и Югоизточна Европа.

В рамките на дискусията Ненкова отбеляза, че междусистемна газова връзка България – Сърбия (IBS) – реверсивната връзка, която ще свърже националните газопреносни мрежи на двете държави – е от ключово значение за диверсификацията на газовите доставки на Република Сърбия и целия регион. 

Тя подчерта, че компанията е успяла да изгради 62-километровия газопровод, заедно с всички прилежащи технологични съоръжения, включително арматурни възли, канализационни съоръжения, газоизмервателни станции и други, само за седем месеца и той ще бъде пуснат в експлоатация именно преди началото на отоплителния сезон.

ГБС е и главен изпълнител и на трите проекта по разширение на капацитета на ПГХ „Чирен”– подземна, надземна и свързваща инфраструктура. 

,,Този проект е насочен към удвояване капацитета на единственото газохранилище на територията на България, което има съществена роля за функционирането и конкуренцията на регионалния газов пазар, както и за осигуряване допълнителна гъвкавост на газопреносните системи на регионално ниво, същевременно превръщайки България в още по-значим фактор на Балканите“, посочи Ненкова и допълни, че в последните няколко години компанията е работи и по други ключови за енергийната карта на страната проекти, като модернизацията на компресорните станции в североизточна и северозападна България, с чиято реализация се постига и значим екологичен ефект.

Още от Built.bg:  Започва изграждането на автомагистралата „Русе – Велико Търново“

,,Сред енергийните проекти с важен екологичен аспект, които компанията изгради през последните години, са модернизацията на компресорните станции на територията на страната, осигуряващи природен газ във всички посоки. По проектите работихме с дългогодишните си партньори, осигуряващи газотурбо компресорни агрегати с ниски емисии Solar Turbines – дъщерно дружество на Caterpillar. 

С интегрирането на 17 от тях по газопреносната мрежа на „Булагратрансгаз“, ние допринесохме за намаляване на вредните емисиите, генерирани от предишните, вече изведени от експлоатация руски машини, с близо 30%“.

Отново в посока зелена трансформация в сектора, миналия месец във Вашингтон

“Главболгарстрой”, в сътрудничество с американските технологични гиганти Solar Turbines (Caterpillar) и Honeywell, италианската Pietro Fiorentini и българския национален газопреносен оператор БТГ, подписаха меморандум за разбирателство за пилотен проект за водородна технология в газохранилището в Чирен. 

Официалното подписване на меморандума за разбирателство постави началото на иновативния проект за производство и използване на зелен водород, който да отговори на технологичните нужди на подземното газохранилище.

По време на дискусията, Ненкова също така изрази и увереност, че бизнесът може да бъде стабилен партньор на държавата и правителството в изпълнението на важни и стратегически проекти. Тя отбеляза готовността на компанията да бъде инвеститор в проекти, които могат да допринесат за енергийния преход и независимост на страната.

,,Вярвам, че България има голям потенциал да разшири производството на енергия, като тук говорим за водород, за ядрена енергия, за възобновяеми енергийни източници и хидроенергия. Ядрената енергия бе спомената в дискусията по-рано днес като възможно решение за постигане на крайната цел за зелен преход, а България е ядрена държава от десетиления.“

Още от Built.bg:  Марейд Макгинес: Силно приветстваме желанието ви да премахнете дерогацията за вноса на руски петрол

Тема в конференцията бяха и регионалните съюзи като механизма 3+1 като критично важен компонент от усилията за насърчаване на мирно, стабилно и проспериращо Източно Средиземноморие. 

Говорителите обсъдиха и политическия контекст на сътрудничество между участващите страни, възможностите и как партньорствата влияят върху региона.

В панел ,,Ключови инфраструктурни проекти в Югоизточна Европа“, Джордж Кремлис, бивш съветник на гръцкия министър-председател по въпросите на енергетиката, околната среда, климата и кръговата икономика, говори за важността от завършването на големите инфраструктурни проекти и значението им за транспорта в цяла Европа. 

Кремлис даде за пример автомагистрала „Струма“, която е основна пътна връзка на Гърция с континентална Европа и чиято реализация има регинално значение.

На снимката: Ирина Кустова, Център за европейски политически изследвания; Йоанис Ксифарас, главен секретар по транспорта, Министерство на инфраструктурата и транспорта, Република Гърция; Джордж Кремлис, бивш съветник на гръцкия министър-председател по въпросите на енергетиката, околната среда, климата и кръговата икономика.

Това е поредното издание на East Med Southeast Europe в Брюксел, организирано от Делфи икономически форум. Събитието дава гласност на теми от сериозно значение в региона, насърчавайки колаборация между всички ангажирани страни на европейско равнище.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам