Бюлетин

Главният архитект на София: Наблюдава се сравнително по-спокойно развитие на пазара на недвижими имоти

След известното затишие през 2020 г. и 2021 г., през 2022 г. пазарът на недвижими имоти се възстанови, а тази година се наблюдава едно сравнително по-спокойно развитие. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на “Residential forum 2023”. Той посочи, че основно инвестициите се насочват към еднофамилните жилищни сгради, а райони като “Нови Искър” излизат на преден план.

Пикът при издадените разрешения за строеж е бил през 2019 г., като оттогава всички райони в Столична община са следвали тенденция на сравнителен спад в броя на издадените разрешения – през 2020 и 2021 г., до 2022 г., когато възстановяват своите равнища. През 2019 г. рекордьори по брой издадени разрешения за строеж са били четири района – “Витоша”, “Триадица”, “Лозенец” и “Студентски”, като през последните две години има обръщане на тенденцията и район “Нови Искър” изпреварващо догонва районите “Витоша” и “Панчарево”. Основно тенденцията е за търсене на нискоетажни еднофамилни жилищни сгради.

Главният архитект на София посочи, че през последните години има тенденция на траен ръст на обема на имоти, които общината придобива, като годишно това са между седемдесет и сто хиляди квадратни метра, което, по думите на Здравков, е крайно недостатъчно на фона на общите терени за отчуждаване.

За трасето на Софийския околовръстен път, Здравков напомни, че е един от двата участъка, на които проектът е разделен, вече има издадена заповед за одобряване от служебния ресорен министър, но има две жалби във Върховния административен съд. Главният архитект изрази надежда съдът в оперативен порядък да ги разгледа, а новото ръководство на регионалното министерство да намери “куража и времето” да организира търговете за избор на изпълнител. За другия участък предишният ресорен министър Гроздан Караджов издаде заповед за допускане, но отново тя влезе в съда и се очаква магистратите да се произнесат.

Още от Built.bg:  Защо МВФ ще поиска от Китай да промени модела си на растеж

София е домакин на най-голямото събитие за жилищния сектор в България – Residential Expo и Residential Forum 2023 в Sofia Event Center.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам